När Christina Quintanilla är 18 år blir hon gravid för andra gången. I sjunde månaden faller hon plötsligt ihop i hemmet. Hennes familj hittar henne medvetslös i badrummet och hon förs till sjukhus. Men när hon vaknar upp möts hon inte av läkare, utan av polis. Innan hon ens har insett att hon har förlorat sitt barn, blir hon förhörd.
– Då är hon omtöcknad och starkt påverkad av smärta, och svarar på ett sådant sätt att polisen menar att hon möjligtvis kan misstänkas för att själv har framkallat missfallet. Sedan döms hon till 30 års fängelse, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.
I El Salvador är abort totaltförbjudet. Det spelar ingen roll om det är incest eller våldtäkt som har lett till graviditeten. Och det spelar heller ingen roll om kvinnans liv är i fara ifall graviditeten fullföljs. Den som gör abort riskerar fängelse i åtta år. Och för den som själv framkallar ett missfall kan straffet bli hela 50 år. Som i Christinas fall räcker det ofta med en misstanke om att missfallet är självförvållad.
– Det kallas för ett grövre fall av mord. Många kvinnor har dömts till fängelse i 30 år, säger Elisabeth Löfgren.
Långa fängelsestraff
Christina Quintanilla friades dock efter fyra år. Det tack vare att organisationer stred för henne och hjälpte henne med juridisk hjälp. Men för många andra är situationen annorlunda. Inför en rapport som Amnesty International släppte nyligen besökte medarbetare El Salvador, och träffade fler kvinnor som varit fängslade i många år.
– El Salvador är långt ifrån det enda landet med totalt abortförbud, men situationen här är särskilt allvarlig. Dels för att straffen kan bli så långa, och dels för synen på missfall, säger Elisabeth Löfgren.
Många är också de kvinnor som dör till följd av abortlagen. Särskilt handlar det om fattiga kvinnor som inte har råd att åka utomlands eller gå till någon av de olagliga men seriösa abortklinikerna. Istället går de till någon som inte har ordentlig kunskap, eller så försöker de själva göra abort genom att till exempel äta råttgift. Enligt WHO dör elva procent av de flickor och kvinnor som gör abort i El Salvador. Vissa dör också vid förlossningen. För Beatrize var det nära att bli så.
– Man visste att risken var stor att hon skulle dö om hon födde barnet, samtidigt som fostret inte var livsdugligt. Ändå nekades hon abort. Till slut gick högsta domstolen med på kejsarsnitt. Hon klarade sig, men fostret dog efter bara några timmar, säger Elisabeth Löfgren.
Abortlagarna i El Salvador skärptes 1998. Men många länder har de senaste åren riktat stark kritik mot lagarna, samtidigt som en majoritet av landets invånare vill att de ska lättas upp. Elisabeth Löfgren hoppas att det i ett första steg ska leda till att totalförbudet försvinner.
– Lagarna innebär en allvarlig diskriminering av kvinnor, de har inte rätt att bestämma över sina egna kroppar. Det är en oerhörd stigmatisering av framför allt fattiga kvinnor. Man låter hellre henne dö, än att tillåta en abort. Det säger en del som synen man har på kvinnor. El Salvador går emot internationell rätt. Med påtryckningar kan politikerna förhoppningsvis inse det.