– Oerhört mycket står på spel. Det som kommer hända är att det avgörs om partena kommer fortsätta förhandla eller inte. Efter nej-resultatet i folkomröstningen har Tsipras nu ett starkare mandat hemifrån, men det gör det inte lättare. Långivarna måste vara villiga erbjuda något. Kommer det signaler efter mötet att långivarna vill återuppta förhandlingarna om ett nytt Greklandsprogram, då är man på banan igen och då kommer Grexit att skjutas undan. Och vi kommer se ett nytt långt grekiska drama. Säger de nej stryps pengarna från IMF och då är det i princip kört.
2. I måndags mitt under pågående förhandlingar avgick Greklands finansminister, varför?
– Det har helt enkelt blivit oerhörda spänningar i eurogruppen. Tyskland och deras högerfinansminister var oerhört kritisk mot Varoufakis. Det är ingen hemlighet att personkemin inte fungerade. Med en ny finansminister har Grekland skaffat sig ett nytt läge.
3. Varför tycker den grekiska regeringen att det är så katastrofalt med fler nedskärningar?
– Man har prövat den politiken i nästan sex år. Trojkan utlovade när den genomfördes en topp på 13 procents arbetslöshet, den steg istället till 28 procent. Det var en grov felbedömning, och det har IMF (Internationella valutafonden) erkänt.
4. Kan Grekland säga nej till åtstramningspolitiken och ändå behålla euron?
– Huruvida Grekland kan stanna kvar i eurosamarbete är upp till de andra länderna. Det i kommer få se nu i förhandlingarna.
5. Hur kommer Sverige påverkas av en eventuell Grexit?
– Sedan den förra finanskrisen har staterna löst ut alla banker. Och nu sitter de europeiska skattebetalarna på skulden. Det kommer inte bli en finanskris om Grekland lämnar men det kan innebära att tillväxttakten går ner i hela Europa. Svenska företag kommer drabbas om exportmarknaden går ner.
6 Varför pratar Alexis Tsipras med Putin?
– Tsipras vill visa att det finns att andra alternativ. Men det är en förhandlingstaktik tolkar jag det som, jag tror inte att Putin är så sugen på att betala Greklands skulder. Det är trots allt en väldigt stora summa pengar även för ett stort land som Ryssland. Men han vill ha allians med ett euroland.
7. Varför finns det en så stor klyfta mellan hur grekerna på gatan upplever det som sker och hur krisen beskrivs i världspressen?
– Det blir så när makten formulerar problembilden, i det här avseendet är makten långivarna. Jag skrev en text som slog hål på myten om den lata greken och vipps blev jag uppringd av BBC. Det finns en enorm brist på alternativa berättelser om Greklandskrisen.
8. Ja, varför hänger myten om den lata greken fortfarande kvar i debatten?
– Det är lättare att peka finger än att erkänna sin egen skuld. Det är många inblandade i den pågående krisen. Den grekiska regeringen skulle aldrig gått med i euron. Bankerna skulle aldrig låna ut så stor belopp, EU-kommissionen gjorde saker bara värre. Men det är knappast första gången vi ser en retorik som handlar om att peka finger. Det fruktansvärt uppenbart att Grekland får bära skulden för denna kris. Men i själva verket har de i princip gjort det trojkan begärde vilket är den största åtstramningen som någonsin gjorts i fredstid. Men enligt IMF:s egna data har det inte fungerat. Medicinen har bara gjort landet ännu sjukare.
9. Varför är Sveriges finansminister Magdalena Andersson så tyst?
– Inte ens i Sverige är det opportunt att stödja Grekland. Allmänhetens bild är att grekerna får skylla sig själva. Ingen politiker vill ta den prislappen utan väldigt starka skäl. Jag tycker det är synd att Sveriges och Europas Socialdemokrater är så passiva.