Den globala hjälporganisationen Oxfam meddelar att världens åtta rikaste personer äger lika mycket – 426 miljarder dollar, motsvarande 3 800 miljarder kronor – som den fattigaste hälften av världens befolkning, det vill säga lika mycket som totalt 3,6 miljarder människor.
– Det är obscent att stor del av tillgångarna kontrolleras av så få när en av tio människor lever på mindre än två dollar per dag. Ojämlikhet försvårar fattigdomsbekämpningen och skapar instabilitet, säger Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam i Sverige.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Rapporten släpps i samband med att världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och ekonomi samlas vid World economic forum (WEF) i Davos, Schweiz.
Politik bakom ojämlikheten
Enligt Oxfam är det aggressivt motstånd mot höjda löner, skatteflykt och hårt tryck på fabriker och producenter att hålla nere kostnader och leverera högre vinster som möjliggjort denna ansamling av pengar hos en handfull personer.
World economic forum varnade nyligen för att ökande ojämlikhet samt social polarisering utgör de två största riskerna mot den globala ekonomin 2017 och att dessa variabler kan komma att motarbeta globaliseringen.
Oxfams uppmärksammade detta enorma gap i ägande redan förra året, men då angavs att världens 62 rikaste människor ägde lika mycket som världens fattigaste hälft. Nu har nya uppgifter om inkomster i Kina och Indien visat att det är värre ställt med de fattigaste där än vad som tidigare varit känt, vilket alltså gjort att det räcker med att samla de åtta rikaste för att matcha de 3,6 miljarder fattigaste.
En vädjan inför Davos
Men det är inte bara i Kina, Indien och i den fattigaste delen av världen som ojämlikheten ökar. Enligt World economic forum har medianinkomsten i 26 rika länder fallit med i genomsnitt 2,4 procent mellan 2008 och 2013.
Medan världens rika ökar sin förmögenhet i en takt som gör att världen kan få se sin första dollarbiljonär om 25 år.
Samma organisation har också visat att drygt hälften av 103 länder som man har data för har tappat i ranking i olika utvecklingsindex de senaste fem åren, något som World economic forum själva förklarar med att länderna haft svårt att översätta ekonomisk tillväxt till sociala framsteg.
Oxfam ber nu alla deltagare på Davosmötet "och alla världens miljardärer att fylla sin roll i att skapa en ekonomi för alla".
Här är de åtta som är goda för lika mycket som hälften av oss andra:
Bill Gates (Microsoft)
Amancio Ortega (Zara)
Warren Buffet (Berkshire Hathaway)
Carlos Slim Helú (Grupo Carso)
Jeff Bezos (Amazon)
Mark Zuckerberg (Facebook)
Larry Ellison (vd, Oracle)
Michael Bloomberg (Bloomberg)