Hela tiden pågår numera ett propagandaspel mellan Riksbanken och Finansinspektionen (den förra är fortfarande sur eftersom man inte fick makten över banktillsynen 2014) där dessa statliga aktörer är ansvariga för lånebostads-rallyt.
Kör på! säger bägge och sedan går de ut och håller presskonferens om hur ”oroade” de är.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det här är expertstyrda institutioner som du inte kan förändra via riksdagsval samtidigt som de påverkar din vardag mer än det mesta.
Nu senast genom att du luras på dina pengar genom Riksbankens skandalösa ”kontantbyte”.
Av någon obegriplig anledning tog man beslutet att byta sedlar och mynt, ibland motiverat av att de nya var ”säkrare”, ibland motiverat av att produktionen av dem skulle bli billigare för staten.
Fast sanningen är ju att det allra billigaste vore att inte göra något alls.
Låta de gamla kronorna och mynten finnas kvar, lägga till nya (om det nu är så jäkla nödvändigt) och så sakta men säkert plocka hem de gamla och smälta ner dem.
Samma sak med papperspengarna.
Varje gång någon använder dem får butiken skicka in dem till Riksbanken och få full ersättning utan några avdrag eller avgifter.
Efter några år är det gamla ersatt med det nya och kostnaderna har vi tagit gemensamt (via att Riksbanken får jobba lite mer).
Men så gör inte en expertstyrd elitistisk styrelse.
Den säger i stället att du är ansvarig för om det här inte funkar och gör du fel får du betala hela kostnaden. Den lön du tagit emot, eller de pengar du fått tillbaka i butiken, är värdelösa och du får skylla dig själv.
Hur i all världen kan en stat göra så mot medborgarna?
Ja, det har hänt förr. I Indien genomförde man nyligen ett kuppartat byte av sedlar, det fungerade fint för storföretagen men på landsbygden var det kilometerköer av fattiga som helt enkelt inte fick ut de få besparingarna de hade i gamla sedlar.
Motivet var att ”stoppa korruption” men i själva verket var det landets största korruptionsskandal där miljarder försvann från de som hade minst.
Nu händer samma sak i det rika Sverige. Några miljarder kommer inte ”lämnas in” och även om det för var och en kanske är en liten summa så är det sammantaget stora belopp. Hur stora vet ingen. En halv miljard? Två miljarder? Att man ens ska behöva gissa är absurt i sig.
Vi pratar pengar som i omlopp kan finansera många jobb.
Pengar handlar om förtroende. Om vi litar på staten så litar vi på statens pengar. När staten då har expertstyrda enögda dromedarer i styrelserna så förstör de förtroendet för det gemensamma.
Och det är det man sysslar med.
För några år sedan lade nämligen Riksbanken ut ansvaret för kontanter på bankerna som i sin tur skapade Banko-mat AB och som ordnade värdetransporter och inhämtning för att kontanterna ska kunna distribueras.
Men eftersom det är … just det … ett AB så ska det givetvis gå med vinst. Liksom de banker de jobbar åt. Banker måste inte ta emot dina mynt eller sedlar, banker kan ta tokavgifter på dem om du försöker och det hela slutar med att kontanter mobbas ut av bankerna och privatpersonerna sitter med problemet.
Inte bara du som privatperson, alla småföretag som jobbar med köp och sälj mot individer får problem. De tappra som valt att ta emot mynt nu på slutet förlorar i praktiken alla inkomsterna från mynten eftersom att växla bort dem kommer kosta mer än att slänga dem.
Det här är ett skandalöst sätt att hantera pengar. Om en privat bankförening tog sådana beslut skulle politik och medier rasa.
Riksbanken kommer undan genom att säga att det inte är deras problem.
Kontanter kommer säkert att försvinna på sikt, precis som telefoni via koppartrådar. Men innan något försvinner måste man ta fram ett fungerande alternativ.
Riksbanken utreder digitala kronor, en valuta som i praktiken innebär att alla kan ha eget konto på Riksbanken och handla med. Men det innebär å andra sidan att du inte behöver någon bank längre för att sköta dina betalningar och därför kommer det troligen aldrig genomföras.
Riksbanken ska ju ”skydda finanssystemet”, inte utmana det.
För vissa – väl insatta och aktiva – finns alternativ. Företag inom IT-världen börjar handla i bitcoin, men det är för en privatperson omöjligt och dessutom väldigt osäkert. Det går upp just nu, men en digital valuta kan också falla rekordsnabbt.
Om den inte har användarnas förtroende.
Så vad kan du göra med dina mynt och sedlar som man plötsligt bestämt inte är något värda? Jag föreslår att du skickar dem till Stefan Ingves. Kräv att få ut det du sparat ihop. Dränk Riksbanken med miljarder mynt så kanske man förstår att förtroende är inget man har. Det är något man får – om man slutar jäklas med folk.