Här kommer några boktips, både klassiker och mer okända. Några är för nybörjaren, andra för den specialintresserade.
Leila Ahmed – Women and Gender in Islam. För den som tror att kvinnoförtryck bara finns inom islam. Tyvärr inte översatt till svenska, men beskriver kvinnans status under medeltiden, slöjans tillbakagång och återkomst – mest med fokus på Egypten.
Gerd Brantenberg – Egalias döttrar. Ett måste för alla! Det gäller inte bara att kritisera orättvisor, man måste också kunna föreställa sig andra samhällen. Här beskrivs ett matriarkat där männen är underordnade, där kort hår och handlingskraft är det sexigaste en kvinna kan ha, och där det inte heter "härskare" utan "fruskare."
Gena Corea – The Mother Machine. Första boken som kritiserade surrogatmödraskap. Om reproduktionstekniker i historien och hur kvinnor reduceras till livmödrar.
Feminism för demokrati. Antologi om feministers kamp för rättvisa i världen. Lättläst eftersom den bygger på ett panelsamtal som hölls i Stockholm 2009, där aktivister från många länder deltog. Bland annat Fatma Mehdi Hassam från Västsahara och Iman Mustafa Hamad från Sudans kommunistiska parti.
Jette Hansen – Patteprinsen och de skinhelige drager. Varför är vi så okunniga om vad som händer i resten av Norden? Den här boken är Danmarks motsvarighet till Maria Svelands "Hatet" och kom 2012. Även Danmark har haft sina Bjästafall, sina bloggbråk och även Danmark har en Blondinbella. Hansen beskriver exakt samma mönster där som här – med dansk, vildvuxen stil naturligtvis i Suzanne Brøgger-anda.
Emma Helgesson – Så mycket stolthet man har råd med. Fantastisk och hjärtskärande debutroman från 2009 om livet i den svenska sexindustrin. Rebecca kommer till Stockholm utan ett öre på fickan, går ner på strippklubben och ber om ett jobb där man kan få pengar samma kväll.
Cynthia Heimel – Sex Tips for Girls. Åttiotalets Caitlin Moran: rolig, vulgär, fritänkande. Hon har många one-liners som kan fungera som motton i livet. Till exempel detta: "Undvik allt som är banalt. Omfamna allt som är lättsinnigt. Banala saker är objekt, lättsinniga saker är handlingar."
Julia Kristeva – Stabat Mater. "Det handlar alltså om preoidipala, semiotiska funktioner, om urladdningar av energi som förenar och orienterar kroppen i förhållande till modern." Feminism och psykoanalys, kan verka svårtillgängligt men oerhört intressant om varför vissa saker, som skinn på varm choklad, upplevs som äckliga. I urval av Ebba Witt Brattström.
Nicholas D Kristof och Sheryl WuDunn – Halva himlen. Att skapa möjligheter för världens förtryckta kvinnor. För den som behöver fakta för att bli övertygad. Systematisk genomgång av patriarkatets olika former i världen och motståndet som det ser ut i Nigeria, Pakistan, Kina och Kamerun.
Könspolitiska nyckeltexter – Red. Klara Arnberg, Fia Sundevall och David Tjeder. Två tegelstenar som innehåller allt från Ellen Key, Frida Steenhoff, föredrag om homosexualitet från 50-talet till Gudrun Schymans berömda "talibantal." Ett "best of" den svenska könspolitiska debatten 1839–2002. Kom ut förrförra året.
Hjördis Levin – Testiklarnas herravälde: sexualmoralens historia. Har du inte läst Levin har du missat en av svensk feminisms mest skarpa hjärnor.
Isabella Löwengrip – Egoboost: Blondinbellas överlevnadsguide för unga tjejer. Löwengrip kanske inte säger sig vara feminist. Det spelar ingen roll. Med den här boken har hon gjort mer för feminismen än många andra. Den är dock främst avsedd för en viss samhällsklass.
Rita Mae Brown – Kvinnofrukt. Molly är fattig, kvinna och lesbisk och går igenom alla möjliga äventyr och prövningar för att lyckas ta sig in på filmskolan i New York. "'Molly, vad hade du tänkt göra som examensarbete?' 'Jag skulle vilja göra en tjugo minuters dokumentärfilm ur en kvinnas liv.' Han verkade måttligt imponerad. Det här året var det inne med våldsporr, och alla killarna höll på att filma bisarra knullscener med glimtar av snutar som spöade upp människor vid demonstrationerna i Chicago, inklippta mellan sexavsnitten." Molly ska istället filma sin mamma, men mamman vill inte heller.
Sven-Axel Månsson och Ulla-Carin Hedin – Vägen ut! Om kvinnors uppbrott ur prostitutionen. Den svenska prostitutionsforskningen var först i världen med att skapa kunskap ur människors egna berättelser om prostitution. Detta skedde på sjuttiotalet: denna bok skrevs 1998 och här utforskas hur vägen in och ut ur prostitution kan se ut. Det går att lämna, det går att hitta ett nytt liv, är slutsatsen från detta gedigna och hoppfulla arbete, baserat på 23 kvinnors berättelser.
Hans Nestius – I last och lust. Bilder och insiktsfulla diskussioner om kön, sexualitet och erotik från en av RFSU:s pionjärer.
Gun Ninnisdotter – Spilld mjölk och röda tulpaner. Stark självbiografi som kan läsas av alla. Ninnisdotter började skriva den då hon satt häktad för mordbrand. Om incest, våld och hur jävla orättvist samhället behandlar dem som befinner sig på botten.
Shahrnush Parsipur – Kvinnor utan män. Läs den poetiska kortromanen som anklagades av den iranska regimen för att ha propagerat för samhällsomstörtande feminism.
Evelyn Reed – Kvinnans utveckling. Marxistisk analys av hur kvinnoförtrycket uppkom.
Margareta Skantze – Vägen till henne. Om Gud är man är mannen gud, heter det ju, men så har det inte alltid varit och Skantze berättar här om gudinnor i historien.