Doktor Nasser har ingen bil – Kairo i omvälvningens tid
Tina Thunander
Leopard förlag
Hösten 2014 tronar en tidigare arméchef som Egyptens president, med ett 97-procentigt stöd bland de som inte bojkottade valet. Det sägs att al-Sisi tillskansat sig större kontroll över landet än den störtade Mubarak; aktivister vittnar om förföljelse och förtryck som blivit än värre.
Det är lätt att förstå den unga kvinna som dragits med av den euforiska stämningen på Tahrirtorget men nu desillusionerat sammanfattar revolutionen: ”Ingenting har hänt.”
Hennes kommentar står att läsa som ett dystert slutackord i Tina Thunanders reportagebok Doktor Nasser har ingen bil. Samtidigt skildrar Thunander en natt på akuten, en vecka efter firandet av revolutionens treårsdag som slutat med en massaker. Efter att oroligheterna fortsatt strömmar det fortfarande in unga människor med skottskador.
Jo, något har hänt. Något som väckt drömmar och släckt dem igen. Något som kostat liv. I december 2011 kommer Thunander till Kairo för att lära sig arabiska och hon hamnar mitt i ”omvälvningens tid”. För sina språklektioner anlitar hon en privatlärare, som visar sig vara en praktiserande läkare i behov av att dryga ut inkomsterna.
Mellan lärare och elev växer en vänskap fram och doktor Nasser blir den svenska journalistens ciceron till ett Kairo bortom turist-vyerna och rikemanskvarteren.
Boken tar oss med på besök i den egyptiska vardagen. Hon får följa med till enkla stamcaféer, trånga hem där kvinnan aldrig går ut, överfulla fattigsjukhus och sopfolkets stadsdel där kristna lever på att sortera avfall. Allt skildras med en skarp och uppmärksam blick som samtidigt är vaksam på de egna reaktionerna och fördomarna.
Särskilt fäster Thunander ögonen på klyftorna mellan män och kvinnor och de genomträngande klasstrukturerna.
Tack vare sin studiebegåvning har bybon Nasser kunnat flytta till staden, utbilda sig till läkare och påbörja en klassresa. Men att han kommer från en fattig bondefamilj fortsätter att lägga krokben för hans karriär. För att få ett bra jobb krävs kontakter, det som kallas wasta. På ett lite dyrare café rynkar servitören på näsan åt doktorn dialekt som förråder ursprunget.
Det är i det sammanhanget som bilen Nasser inte har råd att köpa blir en så viktig symbol. En fin bil och en splitterny mobil tjänar som reklam: vägen uppåt går via statusmarkörer och pengar ses som ett tecken på skicklighet.
För Nasser hamnar de politiska skeendena i bakgrunden för den dagliga kampen att försörja familjen. Samtidigt blir alla påverkade av det som händer, börjar öppet diskutera politik och smakar förundrat på yttrandefriheten. Själv sympatiserar Nasser med Muslimska brödraskapet, vilket han tror kan genomdriva den ”ordning och reda” som landet behöver.
Hoppet övergår i tvivel när den folkvalde Mohammed Mursi visar alltmer auktoritära tendenser.
Tre år och fyra månader efter den arabiska våren gick yttrandefriheten åter i vinterdvala. Thunander vill inte längre använda ordet revolution. Tahrirtorgets unga börjar undra om de inte var annat än militärens marionetter – personer som Nasser har slutat diskutera politik, åtminstone öppet. Egypten har inte lyckats skaka av sig faraos förbannelse: härskarna kommer och går, men i toppen på samhällspyramiden återfinns alltid den starke mannen som omges av oinskränkt makt och personkult.
Detta är en detaljrik och fängslande guide till Doktor Nassers verklighet. Att boken är lite dåligt korrekturläst är synd, särskilt som den nu står som representant för reportagegenren bland de fackliga Augustnomineringarna. Jag saknar också en kommentar om hur Nasser själv ställt sig till att bli huvudperson i en bok utgiven i Sverige.
Porträttet av honom är nyanserat, inte alltid smickrande, och man får en känsla av att han öppnat sig för författaren i förtroende. Jag hoppas han kan leva med att hans åsikter, tankar och livsomständigheter blivit offentliga – tack vare honom kan Thunander ge en mycket levande inblick i hur tillvaron gestaltar sig för en helt vanlig egyptier i en tumultuarisk tid.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.