I samband med EU-valet delade de flesta svenska partierna ut häften med information och pratade med väljare vid valstugorna på Sergels torg i Stockholm. Men ett parti var inte som de andra. De hade satt upp ett tält och diskuterade med väljare utifrån de åsikter som uttrycks i Fredrik Reinfelds böcker från det tidiga 90-talet.
Äkta Moderaterna stod det på tröjorna och medlemmarna förklarade för potentiella väljare att de tycker samma saker som statsministern, men vill ha ett tydligare språk. Men egentligen bestod Äkta Moderaterna av medlemmar i teatergruppen Nationalscen.
I grund och botten är det som Nationalscen gör ett konstprojekt, men det är så klart politiskt också, berättar Jonathan Möller, en av medlemmarna i Nationalscen.
– Eftersom det är konst har vi börjat med ett slags undersökande. Men syftet är också att vi vill få Reinfeldt att diskutera ideologi istället för att bara snacka plånboksfrågor, säger han.
”Ganska häpnadsväckande”
Fyra av medlemmarna i Nationalscen träffades när de var med och gjorde teater av Reinfeldts bok Det sovande folket – som statsministern själv inte vill prata om – i fjol.
– Vi bjöd Fredrik Reinfeldt till premiären trots att vi förstod att han inte skulle komma. Det är lustigt att vår statsministers böcker och ideologi väcker så svalt intresse, egentligen borde han få frågor om sina böcker varje gång någon intervjuar honom.
Kollegan Amanda Almerén Persson håller med och påpekar att böckerna ofta viftas bort som ungdomssynder, trots att han var vuxen när böckerna skrevs – Det sovande folket kom ut 1993, året Reinfeldt fyllde 28. Han var riksdagsledamot och ordförande för Moderata ungdomsförbundet.
– Dessutom är det som står i böckerna väldigt tydligt och konkret ideologiskt sett, några av åsikterna som uttrycks är ganska häpnadsväckande, som att inga bidrag ska ges till dem som lever över svältgränsen.
”Blir lockande med humor”
Nästa pjäs bygger på Stenen i handen på den starke, som Fredrik Reinfeldt skrev tillsammans med Per Schlingmann, Peter Samuelsson och Cecilia Widegren. Det är den boken som inspirerade Äkta Moderaterna-projektet.
– Boken handlar mycket om civil olydnad och politisk terrorism. Boken är riktigt dåligt skriven, så vi har tagit mycket inspiration från teman, berättar Jonathan Möller.
Han menar också att Nationalscen, med Äkta Moderaterna, har skrivit historia.
– Vi är den första teatergrupp som har blivit polisanmäld av ett regeringsparti i Sverige, Stockholmsmoderaterna anmälde oss för brott mot varumärkesförordningen.
Att satirisera makten är ett viktigt sätt att kritisera den, säger Nationalscenmedlemmen Liv Pettersson.
– Humor är ett väldigt bra sätt att förstå och ta till sig information. Vi har också upptäckt att det leder till att det vi gör blir mer lockande, det är anledningen till att många har velat delta i våra projekt.
”Äkta moderat – inte ny”
Nu ska Nationalscen lämna Äkta Moderaterna bakom sig för att jobba mer på andra konstverk inför föreställningen som ska sättas upp på teater Alma i september. Men de vill inte att idén ska försvinna.
– Vi tänkte, med varm hand och med stor önskan om att någon annan tar vid, överlämna det här till alla som tycker att det vore kul att vara med och ta över Äkta Moderaterna, säger Möller.
En t-shirt kan beställas till självkostnadspris (170 kronor) från Nationalscens hemsida och de som vill kan få instruktioner om hur en Äkta Moderat beter sig.
– Man går aldrig i konflikt, man älskar Fredrik Reinfeldt, man tycker likadant som Moderaterna, det är det viktiga, bara det att man har en annan retorik. Man vill vara lite mer ärlig, man är äkta moderat, inte ny moderat.
Målet är att, i samband med ett seminarium som Nationalscen håller, fylla Almedalen med äkta moderater. Någonting som har stor polisanmälningspotential, tror Jonathan Möller.
– Så vi hoppas att vi ses i Almedalen. Om inte annat så tror jag att man kan få många nya trevliga kamrater genom Äkta Moderaterna.