BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag har spelat i en massa olika band men jag har länge känt att jag vill starta ett renodlat Riot Grrrl-band. Men alla är ju så upptagna med att spela i sina egna band hela tiden, säger Canan Rosén som även spelar i bandet Twin Pigs.
Det är hon som har tagit initiativ till hela projektet, som ska genomföras i början på september. Tanken är att artisterna ska skriva, repa och spela in världens första Riot Grrrl Sessions-skiva. Under en helg.
– Det kommer bli väldigt punkigt. Jag har dykt långt i mina sökningar för att se om något liknande gjorts tidigare men har inte hittat något, så vad jag vet så är det första gången det här görs.
Enkel anledning
Anledningen till att Canan Rosén ville genomföra projektet tycker hon själv är väldigt enkel. Hon ville helt enkelt spela musik med stämpeln Riot Grrrl och dessutom vara med i ett projekt helt utan cis-män.
– Riot Grrrl är en feministisk undergroundrörelse som funnits i 30 år snart och som grundar sig i att det ska vara en plats att uttrycka sig för de som inte är cis-män. Det behövs fler kvinnor och transpersoner inom punk och rock, säger hon.
Hittills är tolv artister knutna till projektet. Bland annat Kajsa Grytt, Manuela de Gouveia från Pascal, Nicki Wicked från Crucified Barbara och Frida Ståhl från The Baboon Show.
Den svenska punkikonen Kajsa Grytt som på 70- och 80-talet spelade med bandet Tant Strul är glad att hon fick frågan om att vara med.
– Jag blev superglad att bli tillfrågad. Jag blir lite nervös av tanken att komma in i ett rum med massa människor och vara kreativ. Men det känns jättekul, säger hon.
– Riot Grrrl-rörelsen kom ju långt efter hela vår grej med Tant Strul så den fanns ju inte när vi började spela. Den kom ju först på 90-talet.
Bara brudar
Att det är ett feministiskt och separatistiskt projekt tycker hon är positivt.
– Det finns en stor mening med att bara vara brudar tänker jag. Det finns något med det separatistiska rummet. Ett rum utan mansplaining och män som tycker att de kan bättre.
– Det gäller även tekniken och inspelningen, det är roligt att det bara är brudar. Det har varit männens värld, säger hon.
Som en lek
Hon ser på projektet som en lek och ett tillfälle att visa upp andra möjligheter.
– Jag tänker att det är en lek. De har tänkt på det som en feministisk och gränsöverskridande grej. Och en knökighet eller ilska, att inte bara vara det förväntade. Det är en hyllning till Riot Grrrl-rörelsen, säger Kajsa Grytt.
Johanna Klöfvermark