– Det kan ses som en illustration av utvecklingen, där kärnkraften producerar mindre eftersom reaktorerna har blivit äldre och mindre tillförlitliga. Det visar också att kärnkraften inte längre är lika säker och förutsägbar som energikälla, säger han.
Ett tecken på det är att de fyra äldsta kärnkraftsreaktorerna i Sverige står för allt mindre andel av energiproduktionen. De tre senaste åren har de producerat mindre än 14 Terawattimmar per år i snitt. Det samtidigt som vindkraften det senaste året, från juni 2014 till juni 2015, har producerat 14,4 Terawattimmar.
– Vi kan konstatera att de äldsta reaktorerna inte har stått för så stor del av elförsörjningen de senaste åren. Jämförelsen är intressant när man talar om vilken betydelse Sveriges kärnkraftsreaktorer har för elmarknaden och elsystemen, säger Tomas Kåberger.
Stor potential
Han tror dock att det kommer att dröja tills det är mer regel än undantag att vindkraften producerar mer än kärnkraften. Samtidigt är han övertygad om att glappet kommer att minska. För tio år sedan producerade kärnkraften i Sverige nästan 77 Terawattimmar och vindkraften ungefär 1 terawattimme – 2014 hade kärnkraften minskat till v65 TWh och vindkraften ökat till drygt 11 TWh. Men potentialen är betydligt större än så, menar Tomas Kåberger.
– Inkluderar vi den produktion som kan ske i Östersjön och Nordsjön så skulle upp mot 100 Terawattimmar kunna produceras. Men i ett sådant scenario handlar det inte om att bara försörja Sverige, elproduktionen skulle vara en del av den totala europeiska, säger han.
Stor andel i Danmark
Även Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, menar att utvecklingen är självklar.
– I Sverige har vi legat lite efter på grund av att vi varit så djupt nedgrävda i kärnkraftsproduktionen, men nu håller det på att ändras. Potentialen för vindkraft är gigantisk i Sverige. Det räcker att titta på Danmark som både är mycket mindre och mer tätbefolkat, och ändå har så stor andel vindkraft, för att inse det, säger han.
Kärnkraftens framtid är däremot inte lika ljus.
– Kärnkraften måste ju ersättas, i första hand för att verken börjar bli så gamla. Det är ett allvarligt säkerhetsproblem. Och ju mer problemen tas på allvar, desto dyrare blir det att åtgärda dem.