BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Drar vi oss ur har vi ingenting att säga till om, säger Sasja Beslik.
Nordea var under förra veckan på plats vid reservatet Standing Rock i North Dakota för att göra sin egen utvärdering av situationen. Bankens hållbarhetschef Sasja Beslik hade inte mer än hunnit landa med flyget förrän amerikanska myndigheter meddelade att den sista delen av oljeledningsbygget, som skulle gått rakt över Siouxstammens land, stoppas. Beskedet togs emot av jubel från tusentals demonstranter vid Standing Rock och från miljontals som stöttat ursprungsfolkens kamp världen över.
Men kort därefter meddelande två av de företag som Nordea investerar i att de kommer att strunta i myndigheternas beslut, som de dömer ut som politiskt.
”Som vi sagt hela tiden, ETP och SXL är fast beslutna att se till att det här viktiga projektet genomförs och förväntar sig att ledningen byggs färdigt utan någon ytterligare omdirigering i eller runt Oahe-sjön. Ingenting som regeringen har gjort idag kommer förändra det på något vis”, skrev Energy Transfer Partners och Sunoco Logistics Partners i ett uttalande.
"Direkt dialog"
Men Nordea ska nu försöka få företagen på bättre tankar.
– Vi har en direkt dialog med företagen där vi uppmanar dem att omdirigera oljeledningen. Vi kommer att utvärdera om de gör det, och gör de inte det så kommer vi att agera, säger Sasja Beslik.
Resan till North Dakota, där Nordea träffat representanter för ursprungsfolk, myndigheter och företag, har inneburit att banken delvis omvärderat sin ståndpunkt vad gäller bankens investeringar.
– Mitt intryck är att konsultationen med ursprungsbefolkningen inte har gjorts på ett korrekt sätt på alla plan. Det är därför vi har satt företagen i karantän i sex månader, säger Sasja Beslik.
Nordea kommer nu att kräva garantier av bolagen för att oljeledningen inte ska dras genom Standing Rock, annars kommer de att starta processen med att sälja sina innehav i bolagen. Detta kommer att ske oavsett om företagen, som har överklagat myndighetsbeslutet, skulle vinna rättsprocessen och trots allt få bygga oljeledningen över ursprungsfolkens mark. Nordea kommer att skicka kraven denna vecka till bolagen som sedan har sex månader på sig svara.
Greenpeace välkomnar
Greenpeace, som i måndags träffade Nordea för ett möte, ser positivt på att Nordea nu ställer krav.
– Det är bra att Nordea sätter ner foten och ställer konkreta krav på att oljeledningen inte får gå genom Standing Rock. Det sänder en tydlig signal till omvärlden att urfolks rättigheter måste respekteras. Vi uppmanar fler att ställa motsvarande krav på bolagen som bygger oljeledningen, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace.
Han menar att det bästa vore om Nordea drog sig ur projektet helt och hållet.
– Eftersom företagen redan aviserat att de inte tänker respektera myndighetsbesluten borde detta i sig själv vara grund nog för Nordea att dra sig ur. Vi kommer ha fortsatt dialog med Nordea såväl i detta arbete som i framtida arbete, så att liknande investeringar inte ska ske, säger Rolf Lindahl.
Allra helst hade Greenpeace velat se att Nordea – hellre än att försöka påverka oljebolag att bli mer hållbara – lade sitt fokus på att stötta hållbara förnybara projekt och bli en del av lösningen.
– Efter klimatmötet i Paris kan vi inte investera i nya oljeprojekt, utan vi måste föra över resurser från gamla, smutsiga, klimatfientliga fossila projekt till förnybara projekt – och det måste ske snabbt. Där måste Nordea och andra investerare tänka om och tänka rätt, säger Rolf Lindahl.