Vattenfalls ledning är långt ifrån ensamma om den inställningen. De senaste veckorna har allt fler röster höjts för ett avskaffande av skatten.
– Vi är väldigt bekymrade för att effektskatten leder till det som kraftbolagen varnar för, att de inte har råd att göra nödvändiga investeringar och därför stänger alla reaktorer till 2020, säger Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv.
Branschföreningen Svensk Energi har uppmanat regeringen att ”se allvaret i situationen” och regeringen pressas nu även från fackligt håll. Både IF Metall och LO har uttalat sig om att kärnkraften måste räddas – och att det är regeringen som ska göra det.
– Det är ett akut läge. Det överskott vi har idag gör att vi kan klara oss utan de fyra äldsta reaktorerna, men det går inte att avveckla sex reaktorer till utan att det får mycket allvarliga konsekvenser, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Industri.
”En positiv nyhet”
Många är emellertid kritiska till den pågående kampanjen för slopad effektskatt och anser att lönsamhetsproblemen inte är ett samhällsproblem. De låga elpriserna och lönsamhetsproblemen visar på just motsatsen: kärnkraften kan nu avvecklas utan större kostnad.
– I grunden är det ju en väldigt positiv nyhet att kärnkraften inte lönar sig. Hur man än vrider och vänder på det är kärnkraften en problematisk energikälla. Om den nu inte är lönsam betyder det att det är lätt att avveckla den, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi.
Han håller inte med LO och Svensk näringsliv när de varnar för att avvecklad kärnkraft skulle innebära stora bakslag för industrin, och därmed också välfärden, genom höjda elpriser.
– De enda som fortfarande på allvar förespråkar kärnkraften är kärnkraftsnostalgikerna, och de som är närmast berörda. Det som är bra för svensk industri är om det som är olönsamt läggs ned, som kärnkraften. Vi ska inte subventionera olönsamma verksamheter.
Enligt Thomas Sterner skulle alla reaktorer inte kunna stängas över en natt, men olönsamheten kan göra att det går snabbare – vilket i så fall är positivt. Den förnybara energin är mer lönsam på lång sikt, och därför borde bolagen satsa på att bygga ut den istället.
– Det blir mer och mer uppenbart att det mest lönsamma är att satsa på vind och solenergi. De senaste 15 åren är det nästan bara där vi har sett ekonomisk tillväxt, säger han.
Även Lennart Söder, professor i energisystem, anser att det är lönsamt att satsa på förnybart. Eller åtminstone att det kommer att bli det.
– Med tanke på dagens låga elpriser är ingen kraft lönsam att bygga ut just nu, men forskning visar att det ändå är billigare att satsa på vindkraft än på ny kärnkraft. Jag har svårt att se någon annan utveckling än att vi går mot 100 procent förnybart, men frågan är hur fort det ska gå, säger han.
Vattenfall har krävt regeringen på besked om effektskatten före sommaren – och så lär det också bli. Energiminister Ibrahim Baylan meddelade nyligen att Energikommissionen kommer ta fram ett underlag om effektskatten under våren.
ANNONS: Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
Läs också: Johan Ehrenberg: Vattenfall är fortfarande ett vinstbolag