– Vatten förändras inte, det är vad vi har men vi förstör det. I Stockholm till exempel är det nog så mycket medicinrester i vattnet att vi kunde stänga apoteken bara genom att återvinna dem, säger Zinat Pirzadeh.
Flydde till Sverige
Hon flydde till Sverige från Iran 1988. Då hade hennes land varit i krig mot Irak i åtta år, och under den tiden var tillgång till rent vatten långt ifrån en självklarhet. Det kunde gå dagar innan hon och familjen fick tag i färskt vatten, och det som kom från kranen var smittat av sjukdomar. Upplevelserna präglade Zinat Pirzadeh för resten av livet. I dag tjatar hon ständigt på sina barn: ”duscha inte så länge”, ”fyll diskmaskinen”, ”handtvätta”.
– Barnen tycker att jag är lite jobbig. De säger: ”Du har ju levt under krig men vi har hur mycket vatten som helst.” Men det är faktiskt allas ansvar för framtiden. Jag tycker det är oerhört viktigt att inte slösa med världens resurser. Det är inte bara vårt vatten trots att det rinner i våra kranar, säger hon.
Cecilia Chatterjee-Martinsen är generalsekreterare för Wateraid i Sverige. Hon säger att få nog är medvetna om hur vattenkrävande vissa av våra enklaste vardagssysslor kan vara.
– Man tänker kanske inte på hur mycket vatten det krävs för att producera en kopp kaffe, men det är 140 liter. Vi tror att det bara handlar om vattnet i koppen som vi ser, säger hon.
För varor finns ingen vattenmärkning likt rättvisemärkt, och därför krävs det mer eftertanke för konsumenter som vill göra medvetna val. Bland det viktigaste är att inte köpa sådant som producerats i områden med vattenbrist, enligt Cecilia Chatterjee-Martinsen.
– WWF har just gjort en undersökning om bättre bomullshantering. Enligt den krävs 162 000 liter vatten per svensk och år för vår import av bomullskläder. Det är väldigt mycket. Vi bidrar naturligtvis till en negativ utveckling om vi köper kläder från regioner med vattenbrist. När det gäller maten innebär kött vattenkrävande produktion medan man säger att vegetarisk kost är mindre vattenkrävande, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.
Zinat Pirzadeh tycker att det är ganska enkelt att göra små förändringar i vardagen för att minska det personliga vattenfotavtrycket.
– Många människor tar fram en ny kopp eller ett glas varje gång de ska dricka något. Det kan vi sluta med för det går jättebra att dricka ur samma kopp. Sedan finns oerhört mycket enkla saker att göra som egentligen är självklara. Starta inte tvättmaskinen för ett plagg, använd inte diskmaskin utan tillräckligt med disk. Släng inte saker i toan som inte hör hemma i avloppet utan se till att ha papperskorg på toaletten.