Hopp för mig handlar om vetskapen att revolutionära saker går väldigt fort. Först händer inget, sedan inget, sedan inget, sedan kommer en flod av förändringar som vi inte tänkte oss.
Just nu är världen inne i en revolution vad gäller byte av energi, ny teknik och det är klart det kommer föda ny politik också. Åtstramningspolitiken i Europa har redan skapat en ny typ av politiska rörelser (Podemos, Syriza, Enhedslisten med flera, och jag är rätt övertygad om att vi snart ser fler feministiska partier i Europa också). Det är politiska rörelser som inte är rädda för det nya och de kommer piska de gamla partierna framför sig (ungefär som miljörörelser faktiskt fått S på knä i energifrågan).
Och hoppet handlar om matematik.
Jag fick detta diagram över Kinas utsläpp.
Det är bara en bild men den bygger på rapporter sedan ett år tillbaka. Det verkar som en toppnotering har vänts till nedgång och det beror inte på att Kina är i ekonomisk kris. Man har en lägre tillväxt men inte en finanskris som väst hade 2008 (vilket skapade liten utsläppsnedgång enstaka år).
Diagrammet beror enbart på en sak. Sol och vind (och lite vatten).
Det är viktigt att förstå hur stark kraften i förnybar är. Solcellstak på villor och andra bostäder ökar med 50 procent varje år! Det betyder att om något ökar med 50 procent så växer det på bara några årtionden till detsamma som all energiproduktion på jorden. Var femte timme kommer det 23 megawatt nya solceller på jorden. Eftersom antalet timmar på ett år är 8 765 så betyder det ... oj ... 40 000 megawatt per år, det vill säga 40 gigawatt. Så mycket solceller kan producera ungefär 80 TWh (beroende på var på jorden de är placerade), det vill säga något som ersätter motsvarande hela den svenska kärnkraften på bara ett enda år. Och om du då dubblerar det varje år så får du 40 + 80 + 160 + 320 + 640 ... då har du efter fem år satt upp ungefär 1 240 gigawatt, vilket ger ca 2 500 terawattimmar, vilket är en tiondel av jordens elkonsumtion. Och så dubblerar du det ett år till. Och ett år till och ...
Nu ska du inte bara se hopp i solen. Danmark fick 63 procent av sin el från vind förra året. Irland 17 procent och Spanien 20 procent.
Ja utsläppen har ökat därför att förnybar energi fortfarande är i startgroparna och eftersom fattiga länders medborgare kräver varmt vatten och ljus och transporter och jobb de också … men när förnybart ersätter det fossila så är det ett mindre problem än vi trott. Det blir en annan ekonomi, vi vet inte riktigt vilken, men människans möjligheter att skapa en fri värld utan hunger och fattigdom med förnybar energi är faktiskt mycket större än de möjligheter vi haft med en fossil energi som ägs av en procent av världens rika.
Hopp? Hoppet finns i matematiken. Och i vetskapen att det enda vi behöver göra är tvärtom mot vad man sagt är absolut nödvändigt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.