BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hur har ditt liv förändrats efter er kongress? Nu är du en av Sveriges mest framträdande och offentliga feminister.
Det känns bra. Det är roligt och en stor ära att få representera Fi tillsammans med Gudrun Schyman och det ska bli kul att bli Sveriges och Europas första svarta partiledare. Det är roligt att få skriva den sortens historia.
Var den ökade exponeringen något du tog hänsyn till innan du tackade ja till uppdraget?
– Ja. Redan tidigare har jag blivit hotad och fått mycket hatmejl och jag är redan utsatt för rasism som svart kvinna. Jag är dessutom ensamstående med två barn, så det var inte lätt att tacka ja. Jag har fått upp emot 20 hot det senaste dygnet, folk vill döda mig och kallar mig n-ordet, men vi jobbar med säkerhetsfrågan. Jag ska polisanmäla dem och se till att jag får säkerhetsåtgärder från polisen.
Förra veckan sa Gudrun Schyman till Dagens ETC att Fi ska ha en plats i parlamentet. Tror du att man måste göra avkall på något för att passa in i riksdagsmallen?
– Inte för riksdagsmallen, men däremot om man är med i regeringen måste man nog kompromissa en del. I riksdagen kan man köra sin politik, vi vet att vi kommer komma in nästa år och då kommer vi vara alternativet till SD:s rasistiska politik. Men vi kommer också sätta press på de andra partierna. Vi märkte redan 2014 att vår närvaro gör skillnad när de andra partierna började konkurrera om vem som var den bästa feministen.
Efter er kongress har två namnkunniga personer som jobbat hårt för Fi lämnat partiet i protest, hur ska du komma till rätta med de upprörda känslorna som finns just nu?
– Det som hände var att de anställda för partiet i Stockholm var ombud på kongressen och det fanns en proposition från styrelsen att de anställda skulle få vara det. Tyvärr röstades den ner vilket innebar att anställda inte skulle få någon rösträtt. Det var ett kongressbeslut som vi måste respektera för det är så demokrati ser ut. Jag tycker att det är tråkigt att de har hoppat av, men det är också deras beslut.
Hur ser du på kritiken som kommer från Devrim Mavi och Zandra Bergman? Devrim Mavi skriver att hon ”känner sig oroad över att ni kände att det var dags att skapa ett vi och dom för att kunna hålla ihop”.
– Som sagt, det enda jag kan säga är att de visste om att den här propositionen fanns och att det fanns en risk att den skulle röstas ner.
Ni röstade igenom att tillåta separatistiska grupper inom ert parti, riskerar det att spä på vi- och de-känslan?
– Nej, det tror jag inte. De separatistiska grupperna är någonting som många vill ha. Vi är ett intersektionellt parti och har många grupper som inte tillhör normen i partiet. Att det finns en plats där man diskutera inom specifika grupper kommer att vitalisera demokratin. Det handlar också om trygghet att kunna organisera sig separatistiskt.
Hur ser du på antirasism och feminism? Är det två rörelser som alltid går hand i hand, eller finns det inre motsättningar?
– Det är en intressant fråga. Dels finns det inre motsättningar inom antirasismen och inom feminismen och att föra ihop dessa i en enad kamp är inte lätt. Oftast pratas det för lite feminism i antirasistiska kretsar och vice versa, men att föra ihop dessa två är ett av mina viktigaste mål.
Inför valet 2014 avslöjades det att du hade en hel del skulder hos Kronofogden. Samtidigt kämpar Feministiskt initiativ just för att få förtroende i ekonomiska frågor. Hur påverkar hur du sköter din privata ekonomi förtroendet för Fi:s ekonomiska politik?
– Jag tror inte att mina skulder påverkar det. Jag hade de här skulderna och jag har dem inte längre. Det var för att jag jobbade ideellt med valkampanjen och hamnade i ekonomiska svårigheter. Jag löste de problemen och har inte kvar dem idag.
Har du haft skulder hos Kronofogden efter september 2014?
– Jag har nog haft någon skuld kvar hos Kronofogden efter det, men det är inte i klass med hur det var då. Jag har betalat allting.
Vid en kontroll har Victoria Kawesa i nuläget en ansökan om betalningsföreläggande från Stockholms stad angående barnomsorg på 908 kronor. Sedan 2014 finns 22 mål registrerade hos Kronofogden, men skulderna är betalade.
Vilket kongressbeslut tycker du var viktigast?
– Jag tycker att det här med separatistiska grupper var ett väldigt bra kongressbeslut, det var ett av de bästa. Det var också ett bra beslut att vi inte ska utvisa människor som har avtjänat ett straff och som inte är svenska medborgare. Det blir en typ av diskriminering på grund av nationalitet.
Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har uppmärksammat att du uttalat dig om det i SVT.
– Ja, väldigt mycket av hoten som jag har fått beror på det där.
Hur kommer du gå vidare i ditt politiska arbete fram till valet?
– Jag kommer att arbeta för de som är marginaliserade och inte känner sig representerade i den svenska politiken. Jag kommer göra en förortsturné under våren i Stockholm, Göteborg och Malmö och jag kommer göra mycket för att nå ut till muslimska grupper. Jag tror att det är viktigt att bryta idén om att man har ledare som är långt från folket.