När en flykting får sin asylansökan godkänd placeras hen med största sannolikhet i etableringsuppdraget. Åtgärden skapades av alliansen 2010 och går ut på att personen under två år ska få handledning och hjälp att ta sig till antingen högre studier eller arbete. Resultatet har blivit ett fiasko, riksgenomsnittet för människor som är i arbete eller studier efter två år är under 30 procent. Bara fem procent befann sig ett arbete utan något stöd. Det är i ljuset av detta som Åres framgångssaga ska berättas.
– Vi har mellan 60 och 70 procent i arbete efter 24 månader. Pratar vi sysselsättning, alltså om vi räknar in studier och praktik, är siffran 85-90 procent, säger Martin Söderström.
Martin är sedan 2012 integrationschef på Åre kommun. Det är han som är arkitekten bakom de lyckade siffrorna, men det är en bred politisk överenskommelse som har lagt grunden.
– Åre tog emot flyktingar på 90-talet under balkankrisen. Därefter kom det inte många och de som en gång kommit flyttade härifrån. Under 2000-talet började vi ta emot människor i liten skala och insåg att vi var tvungna att arbeta långsiktigt. Politikerna var överens om att det här är en tillväxtfaktor och en möjlighet. Vi bestämde att vi skulle vara rädda om dem som kommer hit, säger han.
Tillväxtmål
Åre består bara av drygt 10 000 invånare. Varje år kommer 100 flyktingar och kommunen har ett tillväxtmål på 50 personer netto varje år.
– Där ska integration vara en stor del. Vi ser det som en viktig resurs och något positivt att bli fler. En av nyckelfaktorerna är att vi har ett gott samarbete mellan de olika aktörerna i kommunen. Alla drar åt samma håll.
Warda Mohammed kom till Sverige från Somalia för tre år sedan och arbetar på en skola och en restaurang i staden. Hon pratar svenska och trivs bra i Åre, även om klimatet skiljer sisådär 37 grader, från 32 plus till 5 minus i november.
– Under sommaren fick jag arbeta fyra månader på restaurangen och sedan skrev jag kontrakt på sex månader till. Det fungerar mycket bra, säger hon.
Hur var det att komma till Åre som asylsökande?
– Det var bra. Det var svårt att hitta saker, veta var man ska gå och vilka papper man ska skriva på. Men jag har fått bra hjälp från kommunen. Sedan var det svårt med språket också, men jag kunde gå i skola och lära mig.
Åres olika samhällsdelar fungerar nu som i symbios. Arbetsförmedlingen har i och med etableringsuppdraget övertagit en del av migrationsverkets roll och kommunen fungerar som länk mellan arbetsförmedlingen och näringslivet. Martin Söderström ansvarar för att kommunen samlar in uppgifter om vilka jobb och kompetenser som efterfrågas.
– Det som är framgångsfaktorn är att vi har ett otroligt bra samarbete med Åre kommun. Nu har vi en situation där företagen kommer till kommunen eller oss med jobb som de behöver folk till. Det har fungerat bra och därför vill man arbeta så här. Åre kommun är en kommun som växer och det finns en god attityd till att anställa, säger Vahid Shahebi, sektionschef på arbetsförmedlingen i Åre.
”Folk ställer upp”
Bara några mil från Åre ligger asylboendet Grytan utanför Östersund. Det blev rikskänt förra året då några flyktingar vägrade lämna bussen, och därefter har det varit stökigt vid flera tillfällen på boendet, något som inte känts av i Åre.
– Det har varit några incidenter på våra asylboenden också, men det har fungerat väldigt bra med tanke på hur många som bor på så liten yta. Vi har en väldigt stor uppslutning av volontärer, det är helt fantastiskt att se hur folk ställer upp. Visst finns det problem att hantera, boendesituationen är en puckel och det blir också snabba puckar nu när det kommer så mycket ensamkommande barn. Det blir trångt i skolorna, för vi växer snabbare än vad vi är vana vid i Norrlands inland, säger Martin Söderström.
Vad tänker du kring att regeringen säger att Sverige är fullt?
– Det stämmer helt enkelt inte. Man får skilja på olika saker. Klart att det är svårt just nu att hitta boendeplatser, men på sikt är ju inte Sverige fullt. Vi och flera andra kommuner är i behov av människor och nu kommer det människor som är i arbetsför ålder och med en kompetens som vi behöver. Vi hade fått stänga ner verksamheter annars.