Seher Yilmaz, Ordförande för Rättviseförmedlingen
– Jag skulle jättegärna vilja se Alexandra Pascalidou. Jag tycker att hon är extremt kompetent och hon skulle kunna ta sig an frågorna med ett intersektionellt perspektiv, vilket vi behöver så att fler känner sig inkluderade. Hon skulle inte vara någon anonym generaldirektör, och det behövs någon som vågar sticka ut hakan när det gäller de här frågorna.
Clara Berglund, Ordförande Sveriges Kvinnolobby
– Gertrud Åström, Sveriges kvinnolobbys tidigare ordförande. Hon har jobbat mycket med jämställdhetsintegrering och kan det på alla nivåer, kommunal, regional och nationell.
Anna-Klara Bratt, Chefredaktör för Feministiskt Perspektiv
– Om inte Inga-Britt Ahlenius hade dragit sig tillbaka hade hon varit en given kandidat. Hon har ett genuint revisorsöga och förtroende i alla läger och ute i världen. Det här är ju ett kunskapsområde så det behövs någon med kunskap om feministisk forskning inom det intersektionella fältet. Kerstin Alnebratt på Nationella sekretariatet för genusforskning har ju en sådan förankring.
Amanda Lundeteg, vd för jämställdhetsstiftelsen Allbright
– Mitt förslag är Victoria Kawesa, hon har enorm erfarenhet, bredd och kompetens i feministiska och antirasistiska frågor. Victoria är doktorand i genusvetenskap, har arbetat på EU-nivå med mänskliga rättigheter, samt forskat och arbetat som expertkonsult i frågor som rör jämställdhet, migration, rasism, barns rättigheter och skydd med mera.
Annelie Nordström, ordförande i Kommunalarbetareförbundet
– Gudrun Schyman, för att hon har genomskådat maktstrukturerna.
Somar al Naher, frilansskribent och debattör
– Vi behöver en Gudrun Schyman- eller Margareta Winberg-typ. Det behövs någon som har överlevt och inte kan dribblas bort. Ingen kan sätta sig på Gudrun Schyman.
Claes Borgström, advokat och tidigare Jämo
– Gertrud Åström är mitt förslag. Hon har varit utredare i många sammanhang och en av de mest erfarna i de här sammanhangen, ledde 2005 års jämställdhetsutredning. Hon har länge stått på barrikaderna för jämställdhet.
Amineh Kakabaveh, grundare av nätverket Varken hora eller kuvad, riksdagsledamot (V)
– Gertrud Åström är absolut en lämplig kandidat. Hon har stått på alla kvinnors sida och kämpat för allas lika värde. Pernilla Baralt, nuvarande statssekreterare hos Åsa Regnér, kan också vara en kandidat. Jag tror att hon kan göra mycket mer när hon inte är bunden vid ett departement. Marianne Eriksson, före detta ledamot i EU-parlamentet för V, är också någon som jag har förtroende för.
Johanna Palmström, chefredaktör för Bang
– Jag har inget namn, men självklart måste det vara en person som är duktig på att kommunicera och skicklig på att hantera motstånd, när man jobbar med de här frågorna möter man alltid på motstånd. Men det viktigaste är att uppdraget och mandatet är tydligt, att det finns ett förändringsuppdrag och resurser.
Maria Sveland, författare och ETC-medarbetare
– Jag kommer spontant att tänka på dessa, samtliga skarpa, modiga och kompetenta. Anna-Klara Bratt, chefredaktör och grundare för Feministiskt Perspektiv. Maud Eduards, professor i statsvetenskap. Özz Nûjen, komiker och debattör. Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ. Maria-Pia Boëthius, journalist och författare.
Zozan Inci, ordförande Roks
–Jag skulle vilja föreslå Carin Holmberg, som är sociolog, forskare och författare. I 20 år har hon jobbat med frågor om könsbaserade maktordningar. Främst som forskare, de senaste åren mest praktiskt på kvinnojour och med våldsutsatta lhbt-personer.