”Jag tror inte att man förstår hur stor skada man gjort. Vi som förtroendevalda – i mitt fall AO/SO – kämpar på för att förbättra villkoren i en redan ansträngd yrkeskår. Det är så otroligt skamligt att personer i ledningen kommer undan med sådant här beteende”, skriver en lokal facklig representant efter Aftonbladets avslöjande om tveksamma investeringar, misstänkta mutor och ekonomiska oegentligheter.
Personer i Kommunals ledning ska ha blivit speciellt omhändertagna på hotell- och spaanläggningen Marholmen, för aktiviteter utanför arbetet och utan att betala. De har använt sitt innehav av lägenheter så att personer som står i bostadskö inte fått tillgång till dem, haft fester i sin representationsvåning dit vin levererats på ett sätt som går emot utskänkningstillståndet och haft porngrafiska shower på den lyxrestaurang de äger, och där de egna medlemmarna i regel inte skulle ha råd att äta.
Göran Gustavsson är vårdare i psykiatrin och skyddsombud på sin arbetsplats och skrev en debattartikel som krävde ledningens avgång. Han har flera gånger gått förbi restaurangen på Sveavägen som Kommunal äger genom bolaget Lyran.
– Jag har inte haft en aning om att det är Lyran som äger den. Men jag har ju märkt med andra lokaler som Kommunal äger – tidigare kunde vi ha representantskapsmöten där, men nu är de allt oftare uthyrda till någon näringslivsverksamhet.
Han tycker att det värsta med hela historien är ledningens attityd när de ertappats.
– Då säger de ”Ojdå, det ska vi rätta till”. Som om de inte har vetat om vad som har hänt, fast de naturligtvis har vetat om det. Och man verkar inte alls ha reflekterat över vilken nytta olika aktiviteter har haft för medlemmarna.
Göran Gustavsson menar att skandalen kommer extra olägligt eftersom man nu är inne i en avtalsrörelse och förbundet har förlorat sin pondus när man ska gå in och förhandla med arbetsgivarsidan.
– Det är också en extremt tuff situation på arbetsplatserna för facket. Vi får kämpa bara för att få en skrubb där vi kan förvara en pärm och ofta struntar arbetsgivarna i medbestämmandelagen. Då vill man att ledningen ska ha fokus på vad som händer i våra verksamheter.
Nu har satsningarna på lyxkrogen och konferensanläggningen varit förlustaffärer. Men hade det varit mer okej om verksamheterna hade gått bra?
– Nej, man ska vara väldigt noggrann med vad an satsar på så att det ligger i linje med fackets värderingar. En lyxkrog för det fina folket i Stockholms innerstad gör inte det. Inte om man hade tjänat pengar på det heller.
– I Marholmen finns sommarstugor som medlemmarna kan hyra och det är jättebra. En konferensanläggning för möten är väl också okej. Men lyxhotellet som man har smällt upp är en annan sak.
Läs vidare på nästa sida: ”Klyftan mellan fackföreningsrörelsens företrädare och medlemmarna har ökat katastrofalt”
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Olle Sahlström är tidigare ombudsman på LO, satt med i den så kallade rättviseutredningen som granskade interndemokratin i arbetarrörelsen på 90-talet och drev fram till 2004 LO Idédebatt fram tills han blev avstängd och senare fick avtalspension på grund av att han var för kontroversiell. Han är inte förvånad över uppgifterna.
– Klyftan mellan fackföreningsrörelsens företrädare och medlemmarna har ökat katastrofalt. Förbundsledningarna kan göra som de vill för medlemmarna kan inte ha tummen i ögat på dem. Dessutom leder vår fackligt politiska samverkan till en ryggdunkarmentalitet med tjänster och gentjänster som ökar risken för korruption ännu mer.
Varför händer det här om och om igen?
– För att makt korrumperar och för att det är lockande att när man förvaltar så mycket pengar. Men också för att det krävs mod att gå emot. Ledningen blir som en egen klick med en egen kultur, och de tar efter arbetsgivarna som de förhandlar med. Att säga emot innebär att man gör sig obekväm och kan frysas ut. Och en organisation med bara ja-sägare hamnar lätt fel.
När gick det snett då?
– Egentligen har det ju funnits med från början. Men ett vägskäl kom i och med samförståndspolitiken på 30- och 40-talen. Då kom fredsplikten och både de socialdemokratiska regeringarna, arbetsgivarsidan och facken började samarbeta. Det innebar att medlemmarnas inflytande blev mindre och facket blev mer av en statsliknande institution och mindre av en rörelse.
– Sedan slutade man att skicka ut avtalen på omröstning som man tidigare hade gjort och då upphörde också en annan del av interndemokratin att fungera.
Var finns diskussionen om det här?
– Det är väldigt tyst från de ledande skikten i arbetarrörelsen om det här interndemokratiska problemet, de flesta inom Kommunal som är mer högt uppsatta vill inte prata om det. Det gäller för övrigt också de journalister som finns på S-märkta ledarsidor och rörelseintellektuella i tankesmedjor. Man vågar inte.
Finns det någon lösning?
– Det enda som skulle hjälpa är en regelrätt medlemsrevolt underifrån, som verkligen gör upp med det gamla. Annars lever strukturerna kvar.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.