Österlen är känt för sina böljande hav av rapsfält och äppelodlingar. Den skånska idyllen har under det senaste året även fungerat som mottagningskommun för nyanlända asylsökande.
Entreprenören och före detta Ny Demokrati-politikern Bert Karlsson driver sedan några år många asylboenden i Sverige. När avtalet med Migrationsverket blev klart för en del av lokalerna i Simrishamns sjukhus, så har 330 flyktingar kommit hit sedan början av juli, och det finns rum till ytterligare 20. Platschefen Lulu Mårtensson, 56, flydde till Sverige som femåring från Slovenien – som då var en del av Jugoslavien. Jobbet på ett flyktingboende kan hon därför lättare relatera till.
– Det passar mig bra. Jag är ju själv flykting, även fast jag kom hit för över 50 år sedan, berättar Lulu.
”Delad sorg och glädje”
Flyktingströmmarna genom Europa har inte varit så stora sedan Andra världskriget – mycket på grund av kriget i Syrien. Migrationsverket har höjt sin prognos till 80 000 asylsökande före årets slut. På Simrishamns sjukhus är de flesta från Syrien och Eritrea. Lulu Mårtensson beskriver de senaste sju veckorna som ”upp och ner med delad sorg och glädje”, med arbetsdagar på upp emot 18 timmar.
Hon vill föra en öppen dialog med ortsbefolkningen (i staden Simrishamn bor det drygt 6 000 och i hela kommunen 19 000 invånare).
– Jag säger till dem att de gärna får komma hit och se hur flyktingarna har det. De lever inget lyxliv på sina 3,3 kvadratmeter och pratar med sina släktingar i hemländerna via Skype och Viber, berättar Lulu som svar på rykten om fina boenden och mobilräkningar som skjuter i höjden.
Många flyktingar, särkilt från Syrien, är välbärgade.
– De berättar att de lämnat villor i Damaskus som kostar miljontals kronor.
Trots det kommer många till Skåne iklädda enbart shorts, linne och flip flops. De höga svenska sommartemperaturerna går mot sitt slut – och flyktingarna behöver varma kläder.
Invånarna ställer upp
De personer som kommer till Sverige och inte kan försörja sig själva har rätt till dagersättning från Migrationsverket, som varierar utifrån en rad faktorer. Det nuvarande flyktingtrycket gör dock att handlingstiderna är långa på Migrationsverket – som ansvarar för att de asylsökande ska få tillräckligt med kläder. Det går att ansöka om extra pengar för kläder, men handlingsprocessen blir enligt Lulu komplicerad då blanketterna är på svenska och många flyktingar inte ens pratar engelska.
Det har lett till att välgörenhetsorganisationerna Rotary och Lions tillsammans med Svenska kyrkan har dragit igång klädinsamlingar på egen hand – vilket resulterat i att allmänheten i Simrishamns kommun gett tonvis med kläder och skor.
Lulu upplever stämningen gentemot flyktingarna som mestadels positiv, bortsett från att Nordfront (Nordiska motståndsrörelsen) en morgon hade satt upp främlingsfientliga affischer i området kring sjukhuset. Men händelsen ser Lulu som ett undantag.
– Vi upplever inte Simrishamn som främlingsfientligt. Det positiva stödet ser vi istället genom den stora klädinsamlingen.
”Känner mig trygg”
Fartun Ahmed, 20, från Somalia och Endres Nugus, 26, från Eritrea har precis varit i en skollokal som insamlingen har koncentrerats till, och kommer gåendes tillsammans med en påse kläder. De har lärt känna varandra på boendet. Fartun, som är enda flickan i en stor familj, giftes bort mot sin vilja med en äldre man i Somalia. Endres tvingades in i militärtjänst i Eritrea, och båda valde därför att lämna sina familjer och hemländer – för en ny start i Sverige.
Efter knappt två månader i Sverige känner sig Fartun redan som hemma.
– Jag känner mig trygg här. Det finns inga problem som i Somalia, berättar hon.
Mottagandet på Simrishamns sjukhus ser Fartun och Endres positivt på. De är medvetna om att detta bara är en kort mellanlandning innan de slussas vidare ut i samhället till vad som förhoppningsvis kommer vara egna bostäder.
Stor belastning
På frågan om Migrationsverket hade kunnat ha bättre beredskap inför det stora antalet människor som söker asyl i Sverige, svarar presschefen Fredrik Bengtsson.
– Det är svårt att säga hur kommunerna kan ha bättre beredskap.
– I nuläget är belastningen så stor och vi måste se till att alla får tak över huvudet. Men det flyter på bra, säger Fredrik Bengtsson.
På Migrationsverket i Malmö – som ansvarar över de nyanlända flyktingarna i Simrishamn – säger handläggare Hanna Alvén till Dagens ETC att man gör bedömningar för extra bidrag till kläder i varje enskilt fall.
Vad händer om de nyanlända inte förstår hur de ska fylla i blanketterna?
– De kan ofta hjälpa varandra, och många i personalen pratar arabiska.
Dagersättningen för vuxna ensamstående är 24 kronor om dagen. Räcker det till skor och kläder?
– Det kan man ifrågasätta men vi har en lag att följa – som vi också gör.
I inbördeskrigets Syrien går ryktena bland befolkningen att Sverige är det bästa landet att fly till. Det säger Mhd Yasser som har kommit till Simrishamns sjukhus på egen hand. Hans fru och tre barn är i Istanbul, och han ”hoppas att de kan komma till Sverige inom ett år”.
– Här blir jag väl bemött. Ni svenskar respekterar andra människor, säger Mhd.
Han berättar om sin resa genom Europa, där han mutat poliser och betalat skrupelfria människosmugglare sammanlagt motsvarande 100 000 kronor. Hans familj som är sunnimuslimer kan inte återvända till hemlandet så länge ”15 olika religiösa grupper slåss om makten”.
– Jag eldar helst upp mitt syriska pass, säger han och visar ärret efter tatueringen som milisen skar bort.
– Det går inte att leva i Damaskus längre, det är för farligt!
”Måste sätta stopp”
Men inte alla är för Sveriges generösa flyktingmottagande. Birgitta Svegelius, 67, har bott i Simrishamn i sex år. Hon ”har inget emot flyktingar” men anser att målet är nått för antalet asylsökande som kommer till Sverige.
– Jag håller med Jimmie Åkesson, att vi ska hjälpa flyktingarna i sina närområden istället, säger Birgitta som inte har bestämt vilket parti hon ska rösta på.
Tidigare har hon alltid röstat på Moderaterna men nu lutar det mot Sverige-demokraterna och Jimmie Åkesson som ”säger massor av bra saker”.
Birgitta tycker att Sverige borde ta bättre hand om sina egna medborgare innan man hjälper nya.
– Jag har en pension på 7 432 kronor – och har jobbat sedan jag var 18. Visst är kriget i Syrien fruktansvärt men någon gång måste vi sätta stopp – vi har egna hål att fylla.
På en bänk ett stycke längre bort sitter pensionären Lars Andersson, 70. Han har bott i Simrishamn hela sitt liv. Lars håller med i resonemanget att ”vi har många egna att ta hand om”.
– Flyktingarna kostar mycket pengar och uppmäter nog inte utgifterna, säger Lars.
Vad säger du om att de gamla sjukhuslokalerna ha blivit flyktingboende?
– Det är positivt att Bert Karlsson sysslar med andra saker än att skriva låtar, säger Lars och funderar en stund innan han avslutar:
– Visst är det synd om flyktingarna, och värst är det för småbarnen. Här får de i alla fall mat och vatten.
”Flyktingar ska ha det bra”
I november förra året tog Niklas och Kimberly Råbrant över nedlagda Österlen Hotell som ligger i byn Hammenhög, knappt två mil utanför Simrishamn. Hotellet är omgjort till flyktingboende med plats för 80 asylsökande, och är fullbelagt. Kimberly berättar att mottagandet har varit positivt från Hammenhögborna, och många bybor har skänkt kläder och leksaker till flyktingarna.
– Vi har haft infomöte med byborna där vi förklarade vad som händer. Vi vill att flyktingarna ska ha det bra här, säger Kimberly.
Tidigare var hon mäklare, men jobbet var ”stressigt och en ständig jakt efter pengar”. Många människor och media har ifrågasatt de som driver flyktingboende.
– Det är prat i media om oseriösa aktörer som bara vill tjäna pengar. Givetvis måste vi driva ett företag, men det hindrar ju inte att man gör ett bra arbete samtidigt. Vi lägger ner vår själ i detta, förklarar Kimberly.
Samtidigt trycker hon på vikten av integration, och att ”använda värdefulla talanger som kommer hit”.
– Jag förstår att vi inte kan öppna gränserna helt, men Sverige behöver arbetskraft och nya människor som betalar skatt.
”Barnen lär sig snabbt”
En som har fått chansen är Mohammad Loutfie från Syrien som Kimberly har anställt som kommunikatör. 27-åringen som kom till Sverige i november förra året pratar flytande engelska och arabiska. Han har även lärt sig bra svenska eftersom han har gift sig med en svensk kvinna i Ystad, och övar språket med hennes son. Mohammad är utbildad maskiningenjör och har arbetat på fartyg i 150 länder men eftersom han inte ville göra obligatorisk militärtjänstgöring i al-Assads regi, valde han att lämna sina föräldrar och sex syskon i Syrien.
– Jag vill inte döda för general Assad, säger han och är ”tacksam för systemet att ta emot flyktingar i Sverige”.
Ytterligare elva syrier är anställda bland kökspersonalen. Kimberly vill se till att nyanlända kommer in i det svenska systemet så fort som möjligt.
– Nyckeln till samhället är att lära sig svenska. Jag säger till dem som bor här hos oss att använda tiden till att plugga, säger Kimberly och avslutar:
– Barnen lär sig snabbt – och lär sedan sina föräldrar.