I samband med att åtalet lämnades in till Malmö tingsrätt blev namnen på vilka som medverkat i utredningen offentliga. Där fanns två kriminella män som berättat för polisen vad de hade sett.
– Det finns en tydlig konflikt kopplad till Herrgården och Victoria Park där personer som är lojala med de som är åtalade för bomberna är arga på framförallt två personer som tidigare varit högt uppsatta gängmedlemmar. De har agerat som vanliga medborgare och berättat vad de har fått höra för polisen och det har i kriminella kretsar uppfattats som ett svek, säger Tobias Barkman.
Informatörerna måltavla?
Dagen innan rättegången skulle starta, den 7 juni, sköt någon mot en lägenhet på Ramels väg i Rosengård. Polisen misstänker att kulan var avsedd för en av polisinformatörerna som bor i samma hus.
Dagen därpå eskalerar konflikten. 27 personer grips efter vild skottlossning på Ramels väg. Ett gäng har kommit för att beskjuta en lägenhet och de som finns i lägenheten skjuter tillbaka.
– Det händer ju sprängningar och skottlossningar då och då i Malmö men det här har en högre intensitet och det finns personer som kopplar ihop händelserna. Så det är därför som läget känns mer farligt än annars, fortsätter Tobias Barkman.
Därefter har konflikten spridit sig över Malmö. Ett tjugotal bilar har satts i brand, fyra personer skottskadades på Rasmusgatan i stadsdelen Seved den 13 juni och för en vecka sedan kastades handgranater mot en lägenhet i stadsdelen Kroksbäck.
– Man ser tydligare i dag att det är en gängkonflikt än vad det var inför mordvågen. Skillnaden är att ingen har dött under de senaste veckorna, säger Tobias Barkman.
”Jobbar på flera fronter”
Enligt Barkman är det bara tillfällighet att ingen hittills omkommit.
– Det är bara ren tur och i viss mån gärningsmännens oskicklighet. Man kan också se en klart högre risk för att andra skadas än vad gärningsmännen har avsett. De här typiska ”gangsterliknande avrättningarna” är planerade och genomförs genom att man går fram och skjuter någon och då är risken för andra inte jättehög. Men det som händer nu är att man två gånger har kastat handgranater och en gång skjutit med automatvapen från en bil i rullning. Det är vanvettigt, kulorna kan hamna var som helst. Det är väldigt farligt för allmänheten. Det gör situationen alarmerande.
Polisen gör vad de kan för att lugna ner stämningen. Man försöker vara på plats, prata med folk och visa att man är där. I en ren styrkedemonstration ryckte man ut med automatvapen på ett larm om ett bråk den 9 juni i Oxie.
– Vi jobbar på flera fronter i ett långsiktigt arbete. Vi har en polisstation i Rosengård och där arbetar vi med trygghetsskapande insatser. Vi är ute bland religiösa sammanslutningar, föreningar och fastighetsägare. Det är de som är placerade i Rosengård som aktivt arbetar med dialog och kontakt, säger Ewa-Gun Westford på polisen.
Är det läge att sätta in dialogpoliser när det kastas handgranater?
– Vi måste arbeta med att skapa kontakt och trygghet. Det är ju inte majoriteten som begår dessa brott. Det är en liten klick av människor som har bestämt sig för att de ska ställa till med bråk.
Ser vi början på ett nytt gängkrig?
– Vi har haft oro i Malmö under några år och en förhöjd hotbild av olika digniteter. Det som vi arbetar med på Rosengård är löst sammansatta grupperingar och vi vill inte kalla det för gäng. De går lite in och ut i varandra när det gäller vem och vad de är arga på.
Situationen är med andra ord allvarlig. Tobias Barkman menar att polisen inte har tillräckligt med resurser för att få kontroll när de satsar på en stadsdel ökar våldet i en annan. Var det kommer sluta är svårt att säga i dagsläget.
– Våld föder normalt våld, och då blir utvecklingen väldigt skrämmande, men det är inte så att de kriminella älskar våld till varje pris. De har anledningar till att låta bli att slåss. En del har empati som andra människor och sedan finns det rationella skäl att låta bli.