I november 2012 avslöjade Expressen den så kallade järnrörsskandalen, där bland annat den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Erik Almqvist stod i centrum. Nyheten ledde till att han förlorade sina uppdrag i partiet, men det skulle dröja ända till februari 2013 innan Erik Almqvist lämnade sin riksdagsplats. Och detta först efter att ha säkrat en konsultersättning på tre miljoner kronor från SD till sitt eget företag. Det bekräftas nu av dokument som finns i förundersökningen om Martin Kinnunen och Per Björklund, som Dagens ETC berättade om igår.
– Det här var ett sätt för SD att köpa ut Erik Almqvist. En aspekt i det hela var att partiet slapp betala arbetsgivaravgifter, som vid ett vanligt avgångsvederlag, när det hela bekostades som en konsultersättning, hävdar SD-avhopparen Daniel Assai.
Daniel Assai har tidigare varit biträdande chef vid SD:s riksdagskansli och har haft insyn i partiets ekonomiska frågor, men uteslöts 2013 efter att själv ha meddelat att han ville lämna.
En lång rad utbetalningar
Precis som i fallet med Per Björklund har pengarna nått Erik Almqvist genom en serie utbetalningar som i grund och botten kommer från partiet. Två dagar innan nyårsafton 2012 beslutar SD:s verkställande utskott att tillskjuta 3,7 miljoner till det egna bolaget Blåsippan AB. Slutdestinationen för pengarna var dock Mediekonsulterna Europa AB, ett av Erik Almqvist nystartat bolag.
– Överföringen gjordes för att komma igång med satsningen i Samtid & Framtid AB. Syftet med bolaget är att skapa en socialkonservativ mediekanal, säger dåvarande partisekreterare Björn Söder i förhör.
Åkesson ordförande
Den 7 januari 2013 genomförs utbetalningen från SD till Blåsippan, där Jimmie Åkesson vid denna tidpunkt satt som styrelseordförande. Och en vecka senare överförs samma summa från Blåsippan till dotterbolaget Samtid & Framtid. Därefter var tanken att Erik Almqvist skulle anlitas som konsult via sitt nystartade företag, och genom detta fakturera ut ersättningen. Men personer i den dåvarande bolagsstyrelsen för Samtid & Framtid sa nej. En av dem var SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt.
– Det beslutades att Erik Almqvist skulle vara ansvarig för verksamheten, pengar skulle gå från oss till ett bolag som Almqvist ägde. Tidningarna skrev att det var en muta och jag tyckte inte att det var okej. Det var någon från Blåsippan som sa att pengarna skulle gå till Eriks bolag, jag tyckte att det var konstigt att betala innan jobbet var gjort, säger Oscar Sjöstedt i förhör.
Bolagsstyrelsen ersattes
Den 11 februari 2013 ersätts hela bolagsstyrelsen i Samtid & Framtid av dåvarande pressekreteraren Martin Kinnunen, förutom Paula Bieler som stannar kvar som suppleant. Och drygt en vecka senare undertecknar de båda och Erik Almqvist ett avtal som uttryckligen säger att hans företag ska anlitas på konsultbasis i tre år framöver.
Enligt avtalet ska han också få tre miljoner kronor exklusive moms i ersättning för detta – pengar som motsvarar tre års riksdagsarvode brutto. Två dagar senare, den 21 februari 2013, utträder Erik Almqvist ur riksdagen. Och i maj samma år överfördes pengarna – tre miljoner plus 750 000 i moms – till Erik Almqvists bolag.
Förtäckt avgångsvederlag?
Likt fallet med Per Björklund har det funnits misstankar om att även ersättningen till Erik Almqvist har varit ett förtäckt avgångsvederlag, och därmed har utgjort skattebrott. Men åklagare Jakob Holmberg på Ekobrottsmyndigheten, som leder det aktuella åtalet mot SD-topparna, säger att man inte kunnat styrka detta brott.
– Vi har haft den frågan för ögonen hela tiden. Men enligt vår bedömning har Erik Almqvist faktiskt levererat och utfört arbete, därmed är det att betrakta som ett riktigt konsultavtal, säger han till Dagens ETC.
Däremot misstänks Martin Kinnunen för grovt bokföringsbrott i Samtid & Framtid på grund av att betalningen till Erik Almqvist felaktigt periodiserats i sin helhet år 2013, trots att avtalet löpte under tre år. Det har medfört att bolagets ekonomiska resultat redovisats felaktigt.
Efterkonstruktion
SD-avhopparen Daniel Assai menar dock att det arbete som utförts av Erik Almqvist är en efterhandskonstruktion, och inte motsvarar de pengar som utbetalats.
– Jag är säker på att utbetalningen var menad som ett förtäckt avgångsvederlag. Det är klart att de anklagade har kunnat lägga fram vissa bevis för att det har utförts arbete. Men det motsvarar inte de summor som betalats ut till Erik Almqvist. Jag och andra i partiet har också jobbat med planering kring mediesatsningarna, så i sådana fall är vi flera som borde fakturera lika mycket. Sam Linderoth