BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ifrågasättandet av vaccinationer har ju gått i vågor genom tiderna. Nu har vi en situation, åtminstone i vissa länder, där den har kommit upp igen. Det är viktigt att vara förberedda på att den diskussionen kan komma här också, säger han.
Hur förbereder ni er på det?
– Vi följer hur debatten går så att vi har bra argument på den typen frågeställningar som kommer upp, så att vi snabbt kan komma ut med bra och objektiv information, säger Anders Tegnell.
Mer diskussion med föräldrar
Han ser ingen tendens att motviljan mot vaccinationer skulle ha ökat den senaste tiden, och det är sannolikt för snabbt inpå för att en sådan typ av diskussion skulle avspeglas i en allmän opinion.
– Vi har hög acceptans för vaccination i Sverige, och vi ser ingen påverkan där. De signaler vi får är att man på barnavårdscentraler och i skolan har mer av en diskussion med föräldrar och barn om nyttan med vaccinationer. Men det har inte gått så långt så att det har blivit ett avståndstagande.
Enligt en undersökning som Sifo gjorde för Svenska Dagbladet förra året så har skepsisen mot allmänna vaccinationsprogram för vuxna, liknande det mot svininfluensan, ökat. Det är nu bara 37 procent som säkert skulle låta sig vaccineras. Av undersökningen kan man bland annat också utläsa att motståndet är högre bland SD-väljare än hos andra.
"Rätt ordentligt motstånd"
Författaren CJ Åkerberg tror att vi har mycket att lära av hur amerikanska myndigheter har fått jobba med att möta falska nyheter kring vaccinationer.
– Amerikanerna har varit tvungna att jobba mycket mer för att informera och ta fram program hur de ska hantera folks oro som uppstår kring falska nyheter just kring hälsa. Tittar man på amerikanska smittskyddsmyndighetens sidor så är det jättemycket information om hur säkert det är med till exempel barnvaccination, på ett helt annat sätt än vad vi har i Sverige idag.
Han pekar på situationen med HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer, där det blivit diskussioner om riskerna, det kan man lära sig av, menar CJ Åkerberg.
– När det gäller HPV-vaccinet har det funnits ett rätt ordentligt motstånd från en liten minoritet som har varit väldigt högljudd i debatten. Där har man börjat ta fram motsvarande informationslösningar som finns i USA, för att visa en objektiv bild av risker kontra fördelar och säkerhet.