Sverige får enligt lag inte exportera vapen till Israel på grund av den väpnade konflikten med Palestina. Paradoxalt nog gäller förbudet inte import av vapen. De senaste åren har Sverige importerat israelisk militär utrustning för hundratals miljoner. Bara importen från USA och Norge har varit större.
Dagens ETC kan idag avslöja att samma vapensystem som importerats och installerats i Jas 39 Gripen nu används i flyganfallen mot Gaza.
– Genom vapenhandeln med Israel så bidrar Sverige till den israeliska krigsmaskinen, som just nu verkar bryta mot folkrätten och begå krigsbrott enligt rapporter från Human Rights Watch, säger Anna Ek, ordförande på Svenska freds.
Precisionsstyrda bomber
Det rör sig om en målsökningskapsel som tillverkas av det israeliska företaget Rafael. Kapseln går under namnet Litening III och används för att precisionsstyra bomber som släpps mot mål på marken. Styrsystemet finns installerat på Israels stridsflygplan av typen F-16 som de senaste dagarna använts vid ett flertal flyganfall mot mål i Gaza.
Samma kapsel har även svenska Saab AB i flera år köpt in och installerat i Jas 39 Gripen av olika modeller. Försvarets materielverk, FMV, uppskattade 2010 ordervärdet av kapseln till 178,6 miljoner kronor, varav 35 procent beräknas ha gått till israeliska Rafael. Sedan dess har även nyare modeller av Jas 39 Gripen utrustats med systemet.
Enligt tillverkaren hanterar målsökningskapseln alla vapensystem ombord på planet såväl dag som natt. I en marknadsföringsbroschyr står att läsa att Litening III ”garanterar framgångsrika uppdrag”, ”hög träffsäkerhet med marknadsledande teknologi” och ”målsökning på både fasta och rörliga mål”.
Men den moderna teknologin till trots har vapensystemet den senaste veckan varit delaktigt i attacker som lett till civila dödsoffer. I torsdags i förra veckan rapporteras israeliska stridsplan av modellen F-16 ha använts vid ett bombanfall mot Gaza City. Tre barn uppges ha dött i flygattacken när en av bomberna träffade ett hus i stadsdelen Sabra, rapporterar AFP. De två pojkarna och flickan i 8–10-årsåldern var syskon och ingår nu i den skara på totalt 44 barn som hittills dödats av israelisk militär sedan den 7 juli.
Tillverkade av svenskt bolag
Förutom målsökningskapslarna har Sveriges affärer med israelisk vapenindustri ytterligare beröringspunkter. Trots Sveriges exportförbud kan Dagens ETC avslöja att fler komponenter ombord på de israeliska F-16-planen de facto är tillverkade av det svenska bolaget Volvo Aero AB. Fram till 2012 drev Volvo Aero ett norskt dotterbolag, Volvo Aero Norge, som utvecklade och sålde motordelar till de amerikanska stridsflygplanen F-16. Flygplan som USA sedan sålde vidare till Israel.
Om ett svensk företag vill sälja teknik eller komponenter som ska användas i vapensystem måste det i vanliga fall godkännas av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Myndigheten har i uppgift att granska om vapnen är ämnade att användas i någon av de stater som Sverige förbjudit vapenexport till, där bland annat Israel ingår.
Men om ett svenskt företag äger ett dotterbolag som verkar från ett annat land har ISP inte rätt att kontrollera vad som tillverkas och exporteras därifrån.
– Vi får en gång per år en lista på vilka företag som svenska vapentillverkare äger utomlands, men något mer än så vet vi inte, säger Carl-Johan Wieslander, jurist på ISP.
Så svenska företag kan med andra ord lägga tillverkningen utomlands och sälja till vilka de vill?
– Ja, så kan man se det.
M försvarar vapenimporten
Moderaterna tycker att dagens lagstiftning är i god ordning och försvarar vapenimporten från Israel med att Sverige följer det internationella regelverket.
– Att vi importerar vapen och har en militärattaché där ser jag inte som något stort problem, säger Christian Holm, moderat ledamot i utrikesutskottet.
Har inte Sverige ett ansvar för att vi delfinansierar de vapen som nu dödar civila?
– I det här läget är problemet inte handeln. Israel är en demokrati som har rätt och skyldighet att försvara sin civilbefolkning. Det viktiga är att militära medel inte överanvänds och att man i största möjliga mån undviker civila offer. Samtidigt har Hamas en stor del och ett stort ansvar för hur situationen ser ut.
Även Socialdemokraterna har tidigare försvarat vapenhandeln med Israel. Det var Göran Perssons regering som 2005 beslutade att skicka en militärattaché till Tel Aviv. Men sedan dess har S svängt i frågan.
– Vi sa redan efter förra Gaza-kriget 2010 att vi borde se över vår relation till Israel, säger Urban Ahlin, vice ordförande i utrikesutskottet.
Därmed ansluter sig Socialdemokraterna numera till den linje som Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit sedan länge, att all vapenimport från Israel ska upphöra och att militärattachén plockas hem.
Vad är det som har förändrats sedan 2005 som gör att S svängt i frågan?
– Israels militär och hur de agerat, säger Urban Ahlin.
”Vapensamarbetet måste upphöra”
Under åren 2000–2005 köpte Sverige israeliska vapen för 235 miljoner kronor. Sedan dess har importen fortsatt, men för vilka summor är inte offentligt. Enligt israeliska siffror bekostas landets vapenindustri till 60 procent av export till utlandet.
Organisationen Svenska freds, som länge propagerat för en skärpt lagstiftning av vapenhandeln, är mycket kritisk till Sveriges affärer med Israel.
– Sverige har nyligen genom Sida ökat stödet till humanitära insatser i Gaza med 10 miljoner, vilket är bra. Men vapensamarbetet måste upphöra omedelbart, det behövs inte fler vapen och stöd till upptrappning i den här konflikten. Här måste Sverige se sin roll och ta sitt ansvar, säger Anna Ek.