Sverige kan lägga ner tanken på att vi är bäst i världen på att leva jämställt. Av 29 undersökta länder hamnar Sverige först på en elfte plats när det gäller hur mycket obetalt hemarbete svenska män utför varje dag. Det visar en utredning sammanställd av OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development). I statistiken toppar Danmarks män med 186 minuter obetalt hemarbete varje dag. Tvåa kommer Norge, tätt följt av Australien. Svenska män ägnar enligt undersökningen 154 minuter per dag åt arbete i hemmet.
Samma strukturer
Lars Jalmert är professor emeritus i pedagogik och var en av pionjärerna inom mansforskningen i världen. I höstas stod hans namn på Feministiskt initiativs lista till riksdagen. Han är inte förvånad över siffrorna, även om han generellt säger sig vara kritisk till statistik och tolkningar av den.
– Vi hävdar att vi kommit så långt vad gäller jämställdhet men så har vi ju samma företeelser som överallt när barnen är små. Då jobbar ju papporna mer än någonsin annars, vilket ju är en jävla paradox eftersom vi hävdar att vi är mycket mer med barnen än tidigare, säger han.
Det är sant att fäder i Sverige spenderar alltmer tid med sina nyfödda. Men det är långt ifrån nog och utvecklingen går långsamt. I fjol tog pappor i heterosexuella relationer ut var fjärde dag i föräldraförsäkringen. Det är ändå en fördubbling sedan år 2000.
Lars Jalmert menar att i praktiken hänger den gamla bilden av hur en man ska vara fortfarande kvar i Sverige. Exempelvis när det gäller familjeförsäkringen, där han talar varmt för att helt individualisera, som ett led i att förändra gamla strukturer och få män att vara hemma mer, både med barn och annat hemarbete.
– Om vi hade en helt individualiserad föräldraförsäkring skulle det, på sikt, ändra både attityder och beteenden. Det är bara en, om än ganska viktig, förändring. Men det är klart att det behövs mer, det är det här vanliga, lika lön för lika arbete och allt det där.
Liberal ekonomi påverkar
Enligt Lars Jalmert handlar ojämställdheten här framförallt om ekonomi och hur vi värderar olika slags arbete.
– Det är inte konstigt i en nyliberal tid att allting vägs mot ekonomin. Vi får hoppas att vi är på väg från det, mot en politik där inte ekonomin ska vara totalt styrande, utan ett medel för människors välfärd och liv. Att de borgerliga har hållit den nyliberala fanan väldigt högt har lett till ökade klyftor mellan olika grupper av människor, säger Lars Jalmert.
Enligt undersökningen arbetar svenska kvinnor i genomsnitt 207 minuter obetalt hemma varje dag. Alltså nästan en timme mer än männen. Längst ner på listan med hemarbetande män kommer Indien och Korea med 52 respektive 45 minuter per dag.