– Vi hade mellan 15 och 20 tillbud om hot och våld per år, så vi kollade internationellt hur andra arbetade i socialt utsatta områden, säger Attila Jensen.
I de engelska städerna Liverpool och Birmingham hittade man till slut en metod man valde att satsa på. Genom projektet Risk (Räddningstjänsten Syd i samarbete med kidsen) tog man in sex till åtta ungdomar som hade hög frånvaro i skolan och som skolväsendet bedömde var på väg ”åt fel håll” och under ett år träffades man 24 gånger.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det handlar om att diskutera sunda värderingar och normer, det går som en röd tråd genom projektet. Det här har blivit en linjeverksamhet som vi gör årligen och tycker att det fungerar mycket bra. Vi brukar säga att vi nu blir mötta med kramar istället för stenar, säger Attila Jensen.
Skjutning mot polisstationen
I Rosengård är det en varm sommardag när Dagens ETC kommer dit. Mats Svensson på polisen möter upp utanför polishuset. Vi ska prata om att relationen mellan invånare på Rosengård och polisen har blivit bättre, men bara fem dagar tidigare har någon skjutit skarpt mot polisstationen. Flera bilbränder har också ägt rum under veckan som varit.
– Ja, det känns ju lite konstigt att prata om det nu med tanke på vad som har hänt, men det visar också att det är små grejer som kan dra igång attacker mot blåljuspersonal, säger Mats Svensson.
Mats Svensson är en av runt tio poliser som rör sig ute på Rosengård för att visa närvaro, bygga kontakter och förebygga brott. Ett arbete som har gett frukt.
– Jag delar bilden som Räddningstjänsten har, men de gjorde ett jättejobb och löste mycket av problemen på egen hand. Vi är med dem i olika åtgärder, som hembesöken där vi, brandkåren och kommunen åker hem till arabisktalande kvinnor och har middag. Då får vi chansen att träffa människor som i vanliga fall inte har så mycket med polisen att göra, berättar han.
För att se hur arbetet har gått tar vi en promenad i området. Mats Svensson går klädd i uniform. Pistolen och pepparsprayen hänger i bältet.
För åtta år sedan hade den här promenaden varit omöjlig. Precis som Karin Gustafsson, biträdande finansborgarråd samt ordförande för Stockholms brandförsvar, sa i Dagens ETC igår – ”man kastar inte sten på någon man känner” (Dagens ETC 2 aug) – tror Mats Svensson att nyckeln till det brottsförebyggande arbetet ligger i att man är ute och ses och lär känna invånarna. Han har varit och patrullerat på Rosengård till och från sedan 1993 och under promenadens gång hälsar vi på runt 50 personer.
– Det är ett stort problem att parallella samhällen växer fram och att människor inte förstår vad vi försöker göra. Dåliga erfarenheter av polisen i sina hemländer spelar säkert också in. Det är då det blir stenkastning. När man vet var problemet ligger så är det lättare att göra något åt det, och jag har ju känt många av de här personerna sedan de var små, berättar Mats Svensson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det står några ungdomar och unga vuxna och hänger lite varstans denna eftermiddag, men det är relativt glest med folk. Gemensamt bland de som är här är att ingen vill vara med på bild eller ställa upp i tidningen med namn. 500 meter från Rosengårds centrum träffar vi på en kille som för några månader sedan blev skjuten i magen.
I dag är han på benen igen, men ger en bild av Rosengård som förlorat.
– Det är mest kids som bråkar, men det är ju för att det inte finns någon framtid. Ingen har jobb, ingen pluggar, alla säljer droger, säger han.
– Alla säljer för fan inte droger, bryter Mats Svensson in.
– Nä, kanske inte alla då ...
Mats Svensson har rätt. Drogförsäljningen är uppenbart ett problem i området, men en kvart senare stöter vi på ytterligare en ung man. Han kommer gåendes iklädd byggarbetskläder. Tidigare var han en av de som stökade mest på Rosengård, i dag har han ett företag med 15 anställda. Han har flyttat till ett annat bostadsområde i Malmö.
”Lätt att skylla på utanförskap”
Efter att Dagens ETC har pratat med polis, brandkår, vuxna och barn i området är det han som sammanfattar dagen.
– Det är lätt att skylla stenkastning på utanförskap, men alla har ett val, säger han.