När Göteborg bestämde sig för att pilottesta sextimmarsdagar med lön för åtta på äldreboendet i Svartedalen blev det en enorm nyhet. Ett flertal stora globala tidningar skrev om tilltaget och personalen på boendet har haft besök av allt från partiledare till belgiska läkare. Men den stora frågan nu när en viss tid förflutit är naturligtvis hur det har gått?
– Det har gått fantastiskt bra! Tack vare den förkortade arbetsdagen har vi fått ett skift till vilket har gett 14 nya anställningar. Det har blivit vinn-vinn för de anställda och deras familjer. Förutom mer tid hemma och att de blivit mindre trötta, så är det även enklare med VAB och sådant, säger enhetschefen Charlotte Jern.
Vid stora förändringar är det vanligt med en del smärre barnsjukdomar, men de löste sig relativt snart.
– Det var en del frågetecken kring schemaläggning och annat. Men vi har vad vi kallar en ”inflytandegrupp” med representanter från varje våning här, nattskiftet, ledningen och facket och de löste sådana frågor själva ganska snabbt. Medarbetarna har haft stort inflytande och har en enorm kompetens.
Arbetsmiljöproblemen borta
Erika Timberg och Carmen Nunez har arbetat inom äldrevården 10 respektive 24 år och representerar två olika grupper. Erika fick gå ner från åtta till sex timmar, men Carmen jobbar idag mer.
– Det var annorlunda för mig då jag varit sjukskriven på deltid innan. Nu jobbar jag istället heltid, säger Carmen.
Skulle Svartedalen återgå till åttatimmarsschema efter prövoperioden skulle hon få sjukskriva sig igen.
– Förändringen märks även på fritiden, men allra mest här på jobbet. Vår arbetsmiljö var inte bra tidigare, men de problemen är faktiskt helt borta idag och vi anställda orkar mycket mer, säger Erika.
Prövoperioden var från början satt till ett år, även om det kommit indikationer på att fortsätta ett år till. Projektet granskas noggrant av forskaren Bengt Lorentzon som även använder närliggande äldreboendet på Solängsvägen som jämförelseobjekt i studien. På pappret blir det lite dyrare att driva verksamheten med fler anställda som jobbar färre timmar, men enligt Charlotte Jern kan det mycket väl visa sig att det jämnar ut sig i slutändan.
– Det är dyrt med sjukanmälningar och vikarier vilket gått ner. Men vi får se vad det gett i förhållande till varandra i utvärderingen.
Ekonomisk utvärdering kommer ske när hela projekttiden löpt ut.
Lyckats nyrekrytera
Även på Mölndals sjukhus prövas sextimmarsdagen och enligt vårdenhetschefen Marina Henriksson ser allt bra ut än så länge.
– Personalen är väldigt nöjd och tack vare det här har vi även lyckats nyrekrytera. Det har varit väldigt svårt tidigare då det är ett tungt jobb. Men vi behöver mer kött på benen och utvärdering innan vi kan säga så mycket mer, berättar hon.
Desto mer kött på benen har man på Toyota Center, också i Mölndal. Där införde man sex timmars arbetsdag redan för tolv år sedan. Som vinstdrivande företag fanns det ingen politik inblandad, men företaget har återupprepade gånger fått berätta om vilken framgång det har varit. Förlängda öppettider tack vare två skift, färre sjukanmälningar och gladare personal är summeringen där ifrån.
Skulle Svartedalens äldreboende behöva återgå till åttatimmarspass efter prövotiden så skulle det dras många djupa suckar i korridorerna där.
– Men ska jag vara helt ärlig så har jag svårt att se att de skulle kunna få personalen att slita ut sig så enormt som vi fick göra förr. Det skulle vara svårt att försöka återgå till det nu när vi har fått prova en bra arbetsmiljö, säger Erika Timberg.