Under sitt öppningstal på Folk och Försvar-kongressen i går var Margot Wallström tydlig med att hon vill att Sverige ska stå utanför Nato och bibehålla alliansfriheten. Men idag kom besked om att Sverige ska ingå i ett nytt militärt samförståndsavtal med Nato-landet Danmark och redan dessförinnan var det svårt att argumentera att Sverige stod helt utanför alliansen. Sedan samarbetet med Nato inleddes 1994 har Sverige långsamt rört sig allt närmare ett medlemskap. Här är sex tecken på att vi i praktiken redan gått till sängs med militäralliansen:
1. Militärt samarbete med ett Nato-land
Idag berättade Peter Hultqvist att alliansfria Sverige ska inleda en ny allians – förlåt samförståndsavtal – med Danmark, ett land som är med i Nato. Länderna ska byta information, kunna använda varandras hamnar och flygbaser, samt under vissa förutsättningar ha tillgång till varandras territorium.
2. Nato övar i (och med) Sverige
I flera år har Nato-ledda övningar skett i Sverige och senast i somras deltog Sverige med JAS-plan och fartyg i en övning ledd av USA och Nato i Östersjön. Det var långt ifrån första gången – 2011 genomfördes en omfattande stabsövning tillsammans med Nato för att försvara Norge. Riksdagen informerades inte om övningen, vilket innebar att Nato-länderna och Finland alla kände till att Sverige deltog i övningen samtidigt som Sveriges folkvalda ombud inte informerades.
3. Fick Nato-guldkort 2014
Fem länder har fått det som har kallats för Natos ”guldkort” under det officiella projektet ”Enhanced opportunity programme”, med det uttryckta målet att länderna (Sverige, Finland, Australien, Georgien och Jordanien) ska kunna fördjupa sitt samarbete med Nato, både avseende militärt samarbete och försvars- och säkerhetspolitisk dialog. Sverige tillhör alltså Natos absoluta favoriter utanför militäralliansen.
4. Avtal om värdlandsstöd
När samförståndsavtalet om värdlandsstöd godkändes av regeringen i slutet av augusti 2014 kritiserades det hårt för att det förde Sverige allt närmare Nato utan att frågan hanterades demokratiskt – ”Den politik av militär alliansfrihet som fortfarande har stöd av en majoritet av svenska folket görs med avtalet alltmer illusorisk”, skrev Hans Blix och Sven Hirdman i en debattartikel i SvD. Avtalet syftar till att försäkra att värdlandet (Sverige) kan lämna effektivt stöd för militär verksamhet på sitt territorium. Med det kan Försvarsmaktens förmåga att ge och ta emot civilt och militärt stöd öka, enligt UD.
5. Sverige deltar i Nato-insatser i Kosovo och Afghanistan
Just nu deltar Sverige i två Nato-ledda krishanteringsinsatser inom ramen för partnerskapet med militäralliansen, i Kosovo och Afghanistan, och har tidigare deltagit i Nato-ledda insatser bland annat i Libyen 2011.
6. Sverige stark partner till USA
I samband med en Wikileaks-läcka 2010 blev det tydligt att den amerikanska ambassadören i Stockholm hade rapporterat att Sverige, även om landet tekniskt sett inte är allierade med Nato, i praktiken var en ”pragmatisk och stark” partner, ”Sveriges officiella linje är alliansfrihet i fredstid och neutralitet i händelse av krig. Landets aktiva deltagande i Natos Partnertskap för fred och rollen som ledare för Europeiska Unionens 1 500 man starka Nordic Battle Group visar dock att den officiella positionen är en osanning”, skrev ambassadören Michael Wood i maj 2007.