När fyraprocentspärren infördes 1971 fick KDS (Kristen demokratisk Samling, senare KD) det svårt att ta sig in i riksdagen. För att en röst på KDS inte skulle vara bortkastad ingick Centerpartiet ett valtekniskt samarbete med KDS under den gemensamma partibeteckningen Centern. På fem centerpartlistor saxade man år 1985 in en kristdemokrat på valbar plats. Samarbetet ledde till att Alf Svensson tog sig in i riksdagen.
Ett liknande samarbete för att få in Fi i riksdagen är dock inte aktuellt.
– Det har inte funnits intresse varken från vår eller de rödgröna partiernas sida, säger partiledare Gudrun Schyman (Fi).
Det bekräftas av företrädare från både S och MP.
– Det är ingenting vi har diskuterat. Om så vore skulle frågan varit föremål för en årslång diskussion och tagits upp på kongressen, säger Ulf Söderström, Gustav Fridolins (MP) politiske sekreterare.
– Vi går till val på vårt eget valmanifest och är inte i allians med någon, säger Miriam Abu Eid, presskontakt åt partisekreterare Carin Jämtin (S).
”Stora risker”
Enligt statsvetare Magnus Hagevi är Centerpartiets och KDS samarbete 1985 enda gången i modern historia som två partier ingått ett sådant samarbete. Han tror att en liknande valallians mellan exempelvis V och Fi skulle vara förenat med stora risker för bägge partier.
– Beroende på valresultat skulle det kunna innebära att eventuella Fi-representanter hamnar i händerna på V:s ledningsgrupp, alternativt att Fi tar än fler röster från Vänsterpartiet. Gudrun Schyman är ett vallokomotiv och det är oklart vem av Jonas Sjöstedt och Schyman som skulle få flest röster.
Schyman positiv
Sedan 1974 är det förbjudet att ingå partikoalitioner inför val för att sedan efter valet splitta upp alliansen i två partier. Alla kandidater på en valsedel måste ingå under samma partibeteckning.
– Efter valet kan naturligtvis en invald person lämna partiet och bli oberoende, en politisk vilde, men det innebär också nackdelar.
Just nu uppskattar Magnus Hagevi att Fi har stöd av ungefär 1,5 procent av väljarna.
– Det är inte säkert att stöd från Fi skulle hjälpa de rödgröna att få egen majoritet, särskilt som risken är stor att de tar väljare från det rödgröna blocket om de växer, säger han.
Gudrun Schyman tror att Fi har goda chanser att ta sig både till EU-parlamentet och till riksdagen för egen maskin.
– Just nu ser vi ett stort feministiskt och antirasistiskt genombrott i Sverige och jag är övertygad om att det kommer att få genomslag i valen.
Fotnot: Vänsterpartiet har meddelat att de avböjer att kommentera frågan om valsamarbete med Fi.