Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, är mycket kritiskt till hur asylsökande som förföljs på grunad av att de är hbtq-personer behandlas under Migrationsverkets utredningar. Otydliga skrivningar i lagens förarbeten öppnar för godtycke från enskilda asylutredare när de ska avgöra om en person ska anses trovärdig när hen uppger att hen riskerar förföljelse i sitt hemland.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Problemet med utlänningslagen är att den spretar. Man talar om att ”leva dolt” eller att ”leva öppet”, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande på RFSL.
Men definitionen av att ”leva öppet” som homosexuell tolkas inte sällan som att exempelvis vara aktiv i RFSL, eller att gå i Prideparaden.
– Du tvingas ut i en öppenhet som kanske är mycket större än den du vill leva i.
Fick avslag
Magnus Kolsjö berättar om en man som fick avslag på sin asylansökan eftersom han inte kände till vilka gayklubbar som finns i Stockholm.
– Det var en man som levde med en partner, som inte drack och inte gillade att dansa. Men han förutsattes ha det levernet om han var homosexuell.
För en månad sedan fick en man från Nigeria avslag, eftersom han uppgivit att han inte ”skämdes” för sin homosexualitet.
– Min uppfattning är att kvaliteten på Migrationsverkets beslut har sjunkit den senaste tiden, och är mycket rättsosäker, säger Magnus Kolsjö.
Louise Dane, doktorand i migrationsrätt, anser att rättssäkerheten för asylsökande över lag förbättrats, framför allt sedan ärenden började avgöras i domstol.
– Det ökade transparensen, säger hon till Dagens ETC.
Dock har domar i asylfall som gällt hbtq-personer ibland varit svåra att förstå. I december 2014 beslutade förvaltningsrätterna i Göteborg och Stockholm helt olika i två likartade fall.
Båda gällde libanesiska män, vars berättelser inte ifrågasatts av Migrationsverkets utredare. Däremot kom de båda rätterna var för sig till rakt motsatta slutsatser om vilken risk männen löpte att gripas i Libanon. Enligt förvaltningsrätten i Göteborg fanns det en generell risk att Libanons lag mot homosexualitet skulle tillämpas, och den asylsökande fick stanna. Enligt rätten i Stockholm fanns ingen sådan risk, och den andre mannen fick avslag.
– För den som får avslag blir det väldigt svårt att förstå att två domstolar kan döma så olika, säger Louise Dane.
Ny förordning
Om bedömningen av skyddsbehov har brister, så är det inte det enda hotet mot hbtq-personers möjligheter att få asyl i Sverige.
Förra veckan lade EU-kommissionen fram ett förslag till en ny förordning om flyktingmottagande inom EU, som ersätter det så kallade skyddsgrunds-direktivet. Går förslaget igenom blir det direkt tvingande för EU:s länder, och innebär bland annat att asylsökande måste komma från ett så kallat samarbetsland – det vill säga Turkiet – som EU har avtal med. Man vill också ha ett permanent kvotsystem där vissa kategorier prioriteras.
– Det innebär i och för sig en säker väg in i EU, säger Magnus Kolsjö, men bland de grupper som räknas upp finns inte hbtq-flyktingar med. De sätts verkligen på undantag.
Migrationsverket har beretts möjlighet att bemöta kritiken från RFSL, men skriver i ett e-postmeddelande till Dagens ETC att de som myndighet har svårt att kommentera sin handläggning utifrån de uppgifter Magnus Kolsjö och RFSL presenterat i denna artikel.