Alla stora medier direktsände SD:s presskonferens när den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson höll en 20 minuter lång presentation av partiets invandringspolitik. Detta bäddade för beskedet att SD kommer att försöka fälla varje regering och budgetproposition som ger stöd för ökad invandring.
– Under många års tid när man mätt attityder hos den svenska befolkningen har det funnits en pluralitet eller majoritet som vill frysa eller minska invandringen. Trots det har utvecklingen år för år gått i motsatt riktning, sa Mattias Karlsson, och fortsatte:
– Den senaste större undersökningen som gjordes på området var Som-institutet 2014. Där kan man se att 50 procent svarade att man tycker att det är en dålig idé att öka invandringen från de nivåer som då rådde.
”Känner inte till siffrorna”
Men undersökningen som SD hänvisar till har inte publicerats, enligt Som-institutets forskningschef Henrik Ekengren Oscarsson:
– Jag känner över huvud taget inte igen siffrorna och vår 2014-undersökning är ju i fält så den är inte färdig. Jag har ingen aning om vilken källa de har för detta. Mycket märkligt, skriver han i ett mejl till Dagens ETC.
Även Marie Demker, statsvetare knuten till Som-institutet som forskar i svenskarnas inställning till invandring ifrågasätter SD:s slutsats om en ”tyst majoritet” mot invandring.
– Jag vet inte vilken mätning han hänvisar till. Den forskning som jag har bedrivit visar att det är en minskande andel som vill ta emot färre invandrare. Det gäller även arbetskraftsinvandring.
– Det som har hänt genom SD:s mobilisering är att fler tycker att frågan är viktig.
Enligt en mätning från Som-institutet som publicerades i våras har andelen som tycker att det vore bra om Sverige tog emot färre flyktingar minskat från 52 procent till 44 procent de senaste tio åren. 32 procent tycker att det är dåligt att Sverige tar emot färre flyktingar.
Några tusenlappar per år
I sitt tal hävdade Mattias Karlsson att asylmottagningen kostar Sverige 40 miljarder kronor om året.
– 40 miljarder är absolut ingen officiell siffra från Migrationsverket, säger Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket.
Enligt OECD:s studie International Migration Outlook från 2013 som omfattar 27 industriländer ger immigranter mer intäkter genom skatter till det offentliga än de tar genom bidrag och pensioner. I Sverige blir det enligt OECD:s undersökning ett plus för samhället på cirka 100 euro per immigranthushåll och år.
Sociala förhållanden påverkar
Mattias Karlsson tog även upp brottsligheten bland utrikesfödda i sitt anförande, och menade att ”invandringspolitiken har lett till minskad trygghet”.
– Det är ett faktum att utlandsfödda är kraftigt överrepresenterade i förhållande till inrikesfödda när det gäller delaktighet i brott, två och en halv gång, sa Mattias Karlsson i tisdags.
Siffrorna kommer från en undersökning från Brottsförebyggande rådet från 2005. Tove Petterson, kriminolog vid Stockholms universitet säger att det finns andra faktorer som påverkar överrepresentationen.
– Jerzy Sarnecki med flera har i en studie visat att det mesta av överrepresentationen försvinner när de kontrollerar för exempelvis sociala förhållanden och bostadsområdesfaktorer.
Klargörande:
I budgetpresentationen hänvisade Sverigedemokraternas Mattias Karlsson till en SOM-undersökning som utfördes 2014, som visar att 50 procent av de tillfrågade svenskarna tycker det är en dålig idé att öka invandringen. Presentationen där mätningsårets anges vara 2014 ligger kvar på Sverigedemokraternas hemsida. Någon sådan mätning gjordes inte 2014, och SOM-institutets chef Henric Oscarsson kände inte igen siffrorna när Dagens ETC kontaktade honom. Efter artikelns publicering har det kommit fram att siffran som Sverigedemokraterna använde kommer från Som-institutets mätning 2012. Dagens ETC söker Sverigedemokraterna för en kommentar.
Läs även:
• "SD spred rasistiska lögner i SVT"
• Varför kablar medierna ut SD:s rasistpropaganda?