Läs också: Jenny Bengtsson: Sextrakasserier i arbetslivet är ett svart hål och Sexuellt våld ofrivillig del av vardagen
Att kvinnor tvingas utstå tafsande på krogen och utsätts för kränkande tillmälen som hora är inget nytt, men statistik från Brottsförebyggand rådet, Brå, visar att anmälningarna om sexuellt ofredande har mer än tredubblats på tjugo år.
ETC:s genomgång av de lagförda sexbrotten visar också att gärningspersonen vid sexbrott nästintill alltid är en man. Av 406 fall av sexuellt ofredande under 2014 var 400 av de dömda män. Samma år dömdes 195 personer för våldtäkt – alla var män. Offren är så gott som alltid kvinnor.
När antalet anmälningar av ett brott ökar talas det ibland om att det beror på att benägenheten att anmäla blivit större och att det är det som gett avtryck i statistiken. Men Magnus Lindgren, kriminolog och generalsekreterare på stiftelsen Tryggare Sverige, som jobbar med att förbättra situationen för brottsoffer, tror inte på den förklaringen när det gäller sexuellt ofredande. Han menar att ökningen är reell. Han säger att toleransen mot sexualbrott minskat över tid, vilket i teorin bör leda till att fler anmäler. Men samtidigt är många brottsoffer medvetna om att sexuellt ofredande inte är ett prioriterat brott för polisen, vilket bör minska benägenheten att anmäla.
– En hel del av de sexuella ofredandena sker via sociala medier och det har ju exploderat under de senaste tio åren. Men vi pratar också om situationerna i skolan. Även om brotten inte sker i skolan så ser vi att barnen internaliserar de värderingar som skolan förmedlar. Tjejerna får höra att ”pojkar är pojkar” och ”han gör så för att han tycker om dig”. Det som händer i skolan tas många gånger inte på allvar, säger Magnus Lindgren.
Att alla typer av kränkningar i skolan får den gemensamma benämningen mobbning istället för korrekta termer, som sexuella trakasserier, olaga hot eller övergrepp i rättssak, är också ett bekymmer, menar han.
– Mobbning är ett skitbegrepp. Det finns inte i lagen. Att använda det visar att man inte tar brotten på allvar och signalerar att det är fritt fram att tafsa på unga flickor och skriva hora, säger han.
Sexuellt ofredande är det vanligaste sexbrottet i Sverige med 8 727 anmälda fall förra året enligt Brå:s preliminära siffror. Näst vanligast är våldtäkt med 5 828 anmälda fall.
Få fall klaras upp
Trots den lavinartade ökningen av anmälningar visar statistiken att antalet lagförda fall av sexuellt ofredande ligger kvar på samma låga nivå som tidigare, omkring 400 om året. Enligt statistik som Tryggare Sverige tagit fram halverades andelen uppklarade fall av sexuellt ofredande mellan 2005 och 2014 från 6 till 3 procent.
Skillnaden mellan hur många brott som klaras upp är dock stor mellan olika delar av landet, både när det gäller våldtäkter och sexuella ofredanden.
– Uppenbarligen är det så att det går att klara upp fler brott. När det gäller våldtäkter måste man göra ordentliga brottsplatsundersökningar, men där visar en kartläggning i Stockholm att det bara görs i en liten andel av fallen, säger Magnus Lindgren.
Även om sexuellt ofredande är ett mildare brott än våldtäkt är det allvarligt att så få fall klaras upp. Om inget görs för att se till att fler av gärningspersonerna döms menar Magnus Lindgren att det är lika bra att göra sexuella trakasserier lagligt.
– Då kanske det ska vara okej att ofreda sina kamrater sexuellt. För alternativet i dag är till och med värre, eftersom det signalerar till gärningspersonen att ingenting händer, och de drabbade får signalen att ingen bryr sig. Då är risken att man inte anmäler om man utsätts för ett ännu värre brott, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Jenny Bengtsson: Sextrakasserier i arbetslivet är ett svart hål och Sexuellt våld ofrivillig del av vardagen
76 000 utsatta för sexualbrott
Under 2014 anmäldes 20 300 sexualbrott, varav 6 700 rubricerades som våldtäkt.
25 procent av fallen har gärningspersonen varit en bekant till den som utsattes och i 11 procent av fallen en närstående.
15 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2014).
Brottsförebyggande Rådets (Brå) Nationella trygghetsundersökningen uppger 1,0 procent av befolkningen (16–79 år) att de blivit utsatta för sexualbrott, vilket motsvarar cirka 76 000 personer.
234. Med så många procent har anmälningar om sexuellt ofredande ökat på 20 år.
24 all av sexuellt ofredande anmäldes dagligen i Sverige 2014.
5% av de anmälda ofredandena 2014 ledde till att gärningspersonen lagfördes.
406 fall av sexuellt ofredande lagfördes 2014, i 400 av dem var gärningspersonen en man.
18,3 våldtäkter anmäldes dagligen i Sverige 2014.