Rosafärgade budgetar
Feministiskt initiativ sitter sedan förra valet i kommunfullmäktige i 13 av landets 290 kommuner. I fyra kommuner ingår de i någon typ av samverkan kring styret. Villkoren för att driva kommunpolitik ser dock väldigt olika ut för landets lokala Fi-politiker. Medan vissa kämpar som ensam ledamot i opposition, ingår andra i styret och är med och lägger budget. Angelica Kauntz, partiföreträdare för Fi Lund där partiet ingår i styret, berättar att partiet bland annat lyckats få igenom ökat stöd till skyddat boende och härbärge till EU-migranter.
– Vi har en stor respekt i vårt samarbete och de är lyhörda för vår åsikt vilket också gör att vi ofta får igenom en rosafärgad del i våra gemensamma förslag. Men helt klart får vi en extra respekt kring frågor som rör jämställdhet och antidiskriminering över lag, säger Angelica Kauntz.
Även i Göteborg och Stockholm har partiet påverkat budgeten. I Göteborg fick partiet igenom ökat stöd till arbetet med papperslösa och EU-migranter och till våldsutsatta. I Stockholm har partiet drivit igenom ökat stöd till kvinnojourer, samt genusbudgetering i fyra av stadens nämnder, satsning på hbtq-kompentens i skolan och ett råd för mänskliga rättigheter.
Stoppade tiggeriförbud
Dagens ETC har gått igenom motioner och interpellationer lokalpolitikerna gjort, samt granskat vad partiet drivit i rödgrönrosa budgetar. Även om många frågor som drivs i kommunerna är väldigt lokala, som cykelbanor, graffitiväggar och konstnärshus, känns partiet igen från vad som uttalas på riksplanet. Fi i Simrishamn har motionerat om sex timmars arbetsdag för kommunanställda inom vård och omsorg. Återkommande i flera kommuner är ett engagemang för utsatta EU-migranter och våldsutsatta. Flera motionerar också om att kommunen antingen ska skriva under CEMR-deklarationen, för integrering av jämställhet i kommunens arbete. Bland frågorna partiet driver finns också könsuppdelad statistik bortom tvåkönsnormen och socialarbetares arbetsvillkor.
De flesta motioner har dock inte hunnit behandlas ännu. I Sala fick Feministiskt initiativ bifall för sin allra första motion. Motionen handlade om att ta bort en punkt in den lokala ordningsstadgan, som i lokaltidningen kallades för ”tiggeriförbud i ny förpackning”, och som förbjöd insamling av pengar i ”bössor eller liknande” utan polistillstånd.
Hen i Kiruna
Partiet driver på flera orter också en politik för att inkludera och synliggöra andra könsidentiteter än den binära uppdelningen i kvinnor och män. I Kiruna ska det numera stå ”hen” i kommunens arbetsordning efter ett förslag av fullmäktiges enda Fi-politiker.
De lokala framgångarna ger också nya plattformar. Mandatet i Gotlands regionfullmäktige är anledningen till att Fi i årets Almedalsvecka får en egen dag, allra sist i veckan. Gudrun Schyman tvivlar dock inte på att partiet nästa år är med på samma villkor som de andra.
– De flesta är säkert medvetna om att Fi kommer in i riksdagen nästa val, och det börjar bli en lång vecka. Mitt eget förslag är att banta ner veckan genom att låta två partier dela på en dag.