Flera högt utbildade psykologer har tillsammans presenterat ett förslag för att lösa bristen på psykiatriker i den svenska psykvården. I en debattartikel i Läkartidningen föreslår de att specialistpsykologer kan ta psykiatrikers plats när sådana fattas.
– Svensk psykiatri håller på att falla sönder, den blir ineffektiv och inhuman. Alla måste ställa upp och komma med idéer om det här – vi kan inte hålla på och snurra runt med provisoriska lösningar som hyrläkarsystemet, säger Stefan Jern, docent och legitimerad psykolog samt specialist i klinisk psykologi i Nordvästra Skånes sjukvårdsdistrikt. Han är en av dem som skrivit under förslaget och menar att det största problemet är att vården tvingas hyra in läkare istället för att ha fast anställda.
– Vi tror att det inom psykiatrin är särskilt viktigt med läkar- och patientkontinuitet, för att det är en så sårbar grupp som är oerhört beroende av att inte vid varje besök behöva dra historien om sitt lidande från början. Det är ett välkänt problem att man har en tendens att ändra diagnos och ändra behandling när man inte känner patienten, säger han.
Underlätta för psykiatrikerna
Tanken är att psykologer ska få hantera exempelvis slutenvårdsavdelningar, sköta in- och utskrivning, ta hand om betydligt större del av vårdplanering och nybesöksverksamhet för att underlätta för psykiatrikerna. Liknande system finns i Norge och Danmark, som inte har samma problem med brist på specialister. I Sverige är var fjärde psykiatriker på landets universitetssjukhus inhyrd.
Fick vänta på hjälp i tre månader
Dagens ETC har tidigare skrivit om problemen inom den psykiatriska vården. Bland annat har vi berättat om Erika, som sökte hjälp på sin vårdcentral för depression men fick vänta i flera månader innan hon ens fick träffa en psykolog. Hennes historia bekräftar också bilden av hur patienter ofta får träffa olika läkare som ger olika bud vid varje besök. För Erikas del ställdes flera besök in samtidigt som hon saknade en fast läkarkontakt.
– En av läkarna jag träffade under ett akutbesök verkade inte ens ha läst min journal. Tvärtemot vad den första läkaren sagt tyckte han inte att jag skulle ta någon antidepressiv medicin.
Hon är kritisk till att personer som mår psykiskt dåligt ska behöva slussas runt mellan olika personer.
”Ett dåligt förslag”
I en nyligen publicerad prognos beräknar Socialstyrelsen att antalet psykiatriker kommer att minska med 30 procent fram till år 2025. Det i en bransch som redan går på knäna. Men alla är inte överens om den föreslagna lösningen. Kritiker hävdar att psykologer försöker ta över arbetsuppgifter som de inte är utbildade för och att det istället är det som äventyrar patientsäkerheten.
– Jag tycker att det är ett dåligt förslag. Läkare har sina arbetsuppgifter och psykologer har sina. Alla patienter jag träffar är glada att få träffa just en läkare eftersom vi regerar över de tunga insatserna som sjukskrivning, pensionsintyg och recept, säger Lars Bohman, pensionerad psykiater från Stockholm.
Han menar att problemet med förslaget är att psykologer inte är utbildade för att kunna skriva in och ut patienter eller att sätta diagnoser och ge medicin. Många fysiska sjukdomar kan ge psykiska symptom och då kan det också vara farligt för patienten om den som tar emot inte har kompetens att se det, säger han.
– Folk söker ofta för ganska ospecifika symptom, som ångest eller trötthet. Trötthet kan ju exempelvis bero på blodbrist, en begynnande diabetes eller depressivitet. Den enda som har utbildning att skilja blodbristen från depression är ju doktorn, säger Lars Bohman.
Samtidigt håller han med Stefan Jern om den problematiska situationen där vårdinrättningar tvingas hyra in läkare eftersom ingen vill stanna.
Hur tycker du att problemet ska lösas?
– Det är ett symptom på att det fungerar fruktansvärt illa i organisationen när man ens överväger att byta varandras arbetsuppgifter. Vore det inte radikalare att staga upp verksamheten så att läkarna vill jobba där? Sjukvården för psykiatriskt sjuka personer är under all kritik, säger Bohman.
Bygger på erfarenhet
Flera kommuner har försökt lösa situationen genom att satsa på att rekrytera fler psykiatriker, men Stefan Jern ger inte mycket varken för det eller kritiken om att yrkesgrupper borde hålla sig till det de kan.
– Man har sagt att man ska rekrytera fler i 15 år nu utan att det har blivit bättre. Det är fullt begripligt att en yrkesgrupp som inte klarar av sitt uppdrag känner sig hotad och framför olika skräckscenarios om vad som kan hända när andra säger sig kunna klara uppdraget, eller delar av det. Men vårt förslag bygger på positiva erfarenheter från andra länder, säger han.