BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det går inte. Så dåligt som jag mår nu har jag aldrig mått innan.
My Wirdheim fick allt svårare att klara vardagen. Till slut beslutade hennes mamma och mormor sig för att betala för en privatpraktiserande psykolog, som tog 700 kronor i timmen. My fick allt större skuldkänslor, mammans lön från byggjobbet täckte egentligen inte sådana omkostnader, och mormodern hade själv svårt att klara sig på sin pension. Till slut beslöt hon sig för att avbryta behandlingen.
– Det är mycket pengar. När man har papper på att jag har problem med det här, då ska man inte behöva bekosta det själv.
Efterlyser vårdgaranti
Bristen på psykologer på landets vårdcentraler har fått Sveriges kliniska psykologers förening att efterlysa en nationell vårdgaranti för psykologbehandling. Om väntetiden överstiger en månad vill föreningen att besök hos en privat psykolog bekostas. Anders Wahlberg, ordförande i Sveriges Psykologförbund, är positiv till förslaget.
– Det stora problemet är att personer som inte har resurser blir helt utan hjälp eller får erbjudande om medicin istället.
Enligt honom kostar det i genomsnitt 900–1100 kronor per tillfälle att få hjälp på en privat mottagning. Han uppfattar att andelen som söker hjälp genom sjukvårdsförsäkringar ökat.
– Utifrån att man inte får hjälp och att en del har möjlighet att via arbetet ha en försäkring eller gå privat, så blir det förstås en klassfråga.
Kostnaden för det första besöket hos en specialläkare inom psykiatrin varierar mellan landstingen. Exempelvis betalar patienter i Dalarna 350 kronor, medan det kostar 150 kronor i Östergötland och är gratis i Jönköping.
– Vi ska ha en jämlik vård över landet och det har vi inte på många sätt, säger Anders Wahlberg.
Gick snabbare i Norge
My Wirdheim bodde tidigare i Norge, där hon gick hos en landstingsknuten psykolog. I samband med att hon skulle flytta hem till Sverige fick hon ett intyg på att terapin borde fortsätta.
– Det är som svart och vitt. Jag blev så snabbt omhändertagen i Norge.
Under den långa väntetiden har My bland annat fått samtalsstöd av en sjuksköterska i samband med en abort, något hon upplevde som att prata med en vän. Hon har även tackat nej till en ökad dos antidepressiva "för att inte bli som en zombie".
– Jag går in på toaletten på rasterna på jobbet och bara gråter av ingen anledning alls mer än att allt är skit. Och sedan går jag ut igen och jobbar.
Sergio Carrasco, enhetschef på psykiatrimottagningen Västra Frölunda, kan inte gå in på det enskilda ärendet men säger att han ser allvarligt på uppgiften om att man missat att ställa en patient i kö.
Han menar också att det i vissa fall kan vara bättre att bara medicinera eller att få hjälp av andra professioner än att gå till en psykolog.
– Det kan till exempel handla om besök hos sjukgymnast. Om man har ångestproblematik kan man få hjälp med avslappningsövningar för att återfå kontrollen över såväl kropp som psyke.
När är psykologhjälp lämplig?
– Det är en bedömning som psykologen gör efter att ha träffat patienten. Ett exempel på patienter som psykiatrin ska uppmärksamma är personer som inte kan utöva sitt föräldraskap på grund av sitt psykiska mående, vilket också kan leda till att barnet riskerar att utveckla psykisk ohälsa.
Anders Wahlberg från Psykologförbundet håller inte med om att sjukgymnaster kan ersätta psykologer och hänvisar till Socialstyrelsens nationella rekommendationer.
– Det är hittepå om man sitter på en mottagning och säger att det inte är bättre med psykologisk behandling, säger han.