Kjell Lindblom som är ordförande i Prostatacancerförbundets lokalavdelning i Örebro och hans styrelsekollega Assar Hörnquist har slagit sig ned med varsin bakelse på konditoriet. På kavajslaget har de båda det blå bandet och den blå mustaschen som är symbolen för kampen mot prostatacancer. De jobbar hårt för att göra prostatacancer till en fråga som alla ska kunna prata om.
– När vi står och informerar så är det ofta kvinnor som kommer fram och ställer frågor eller hämtar broschyrer. Deras män håller sig i bakgrunden, berättar de.
Problem med prostatan och med potensen är något som ligger alldeles för nära idén om manlighet och virilitet för att det ska var något som män pratar med varandra om. Därför dröjer de ofta länge innan de söker vård och får behandling. I många fall för länge.
– Vi skulle undvika många dödsfall om vi hade en större öppenhet kring det här, säger Assar Hörnquist.
Fick tips från bok
Själv upptäckte han sin prostatacancer av en slump. Han läste Mikael Niemis bok Populärmusik från Vittula och fastnade vid en scen som beskriver hur de unga pojkarna och männen pissar i snödrivorna och skriver sina namn med urinen. Så där kunde jag också göra förr, nu kan jag knappt rädda skorna, tänkte Assar och tog upp det när han skulle på en rutinkontroll på vårdcentralen. Även Kjell Lindbloms cancer hittades av en slump. Han skulle gå i pension och ville göra en hälsokontroll på företagshälsovården innan han slutade. Flera prover togs, bland annat ett PSA-test, ett blodprov som kan signalera förändringar i prostatan. Nu, 15 år senare, har han gått igenom både operation, strålning och hormonbehandling. Och han är tacksam för den behandling han har fått.
”Viktigast att överleva”
– Det viktigaste är att överleva, trots alla biverkningar. Och därför tycker jag att det är problematiskt att över huvud taget prata om överbehandling. Hur vet man att det handlar om överbehandling och inte nödvändig behandling? säger han.
Prostatacancerföreningen kämpar för att det ska införas screening med PSA-prov för alla män över 45 år, på samma sätt som alla kvinnor över 40 år undersöks med mammografi för att upptäcka bröstcancer. När frågan var uppe så sent som förra året sa Socialstyrelsen nej till att införa en sådan screening. Argumentet är att i en screening skulle allt för många fall av prostatacancer upptäckas, även hos män som kan leva hela livet utan att cancern ger några symtom. Upptäckten och behandling skulle göras i onödan.
– Det är ett konstigt argument, säger Kjell Lindblom. Ett PSA-test är bara en första varning. Alla fall av prostatacancer som upptäcks på det sättet behöver inte opereras. Men det kan leda till att de som idag går för länge utan att söka vård upptäcks.