– Vi har för lite underlag för att tala i några siffror, men det är något som vi har lagt märke till under tidigare år. Vi har haft flera ärenden där man har sagt till oss att man befinner sig i Stockholm just den här veckan för att det är Pride. Och då har det i synnerhet varit transpersoner, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hur har ni noterat detta?
– För att ta ett konkret exempel; förra sommaren gick vi in i en lägenhet och då var det fyra transpersoner från Sydamerika som kom till Stockholm för att sälja sex just på grund av att man visste att det var Pridevecka. Vi stöter på dem som ett resultat av vår riktade spaning. Vi griper en sexköpare och sedan går vi in i lägenheten för att prata med de som är där. Vi försöker alltid uppdatera oss kring vad som händer, hur man mår och så vidare och då har man berättat för oss att man är där för att det är Pride. Dels går affärerna bra, men de vill också besöka Pride.
Prostitutionsgruppen bedriver också spaning på nätet. Där ser man samma ökning.
– Under Prideveckan har vi sett tydligt att den homosexuella och transprostitutionen på nätet ökar, fortsätter Simon Häggström.
Tar avstånd
För Haydar Adelson, som är ordförande för Pride, är frågan ny. Han har inte personligen märkt av någon ökning av sexhandeln under Prideveckan men är tydlig i sitt ställningstagande när saken kommer på tal.
– Såklart tar Stockholm Pride avstånd från all form av prostitution och människohandel av alla slag. Jag tycker det är väldigt tråkigt. Ser man som besökare något sådant tycker jag absolut att man ska ta kontakt med polisen och anmäla det. Det går ifrån allt som vi står för, säger han.
”Polisen har huvudansvaret”
Haydar Adelson berättar också att man har ett väl utvecklat samarbete med polisen gällande säkerheten för besökarna och när det gäller brott som begås utanför själva festivalområdet hänvisar han vidare till Stockholmspolisen.
– Det är förstås polisen som har huvudansvaret vad gäller kriminalitet och brottsfrågor. Vi svarar inte på specifika detaljfrågor om utformningen av säkerhetsarbetet då detta skulle undergräva dess effekter, säger han.
En enorm utsatthet
Enligt Simon Häggström är de som kommer till Stockholm för att sälja sex under Prideveckan främst från Sydamerika, men har uppehållstillstånd eller medborgarskap i Spanien. Och det rör sig om organiserad brottslighet.
– Det är väl alltid så att oavsett om det är män, kvinnor eller transpersoner så är det organiserat på något sätt. Det är väldigt sällan det kommer hit personer från andra länder för att sälja sex på egen hand. Många gånger har man rena hallickar eller så handlar det om människohandlare eller agenturer som hjälper till med annonsering och boende, säger han.
Årets tanke med Pridefestivalen är enligt Haydar Adelson att ägna sig åt självrannsakan och, som han själv uttrycker det, fundera över ”vilka det är som är vinnarna och vilka som är förlorarna i vår kamp”.
Simon Häggström vittnar om att de transsexuella han träffar i sitt arbete befinner sig i en extremt utsatt situation.
– Utsattheten är enorm. De berättar om bedrövliga förhållanden i sina hemländer, hur det innebär en total utfrysning i samhället att vara transperson. Många uppger att prostitution är det enda sättet att överleva, säger han.
Ändå är polisens arbete för att hjälpa prostituerade transsexuella och homosexuella relativt nytt, trots att det finns forskning som visar att det är vanligare än man tror.
När prostitutionsgruppen i Göteborg år 2008 genomförde en undersökning bland hbtq-ungdomar så uppgav 11,4 procent av killarna att de hade fått betalt för sex.
– Jag tror att det har varit lätt att prioritera bort den här typen av prostitution. Det är lätt att fastna i könsstereotypa bilder av att ”här har vi en ung kvinna från Rumänien” och sedan jobba mot det. Under de första åren jobbade vi till exempel inte mot transpersoner över huvud taget, men när vi faktiskt började titta på detta så såg vi att det var en enorm omsättning på sexköpare.