BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Strax utanför centrala Sollefteå ligger sjukhuset, som en upplyst betongkloss. Såhär vid femtiden, när mottagningarna har stängt och besökstiderna är slut är det tyst och stilla i sjukhusentrén. Men helt tomt är det inte. Till vänster, vid några träbänkar, står ett bord uppställt: En dator, påsar med frukt och godis.
Här står också en kaffeautomat, brickor med mackor, bullar, läsk, och en storbilds-tv som visar Vem vet mest, utanljud. Allt skänkt och utlånat av företag i trakten.
På bänkarna sitter människor i reflexvästar med texten "BB-ockupation" på ryggen och bakom dem hänger en banderoll: "Här ockuperar skattebetalare".
"Jag hade tur"
Det var 30 januari som flera hundra människor slöt upp vid sjukhuset i en manifestation inför stängningen av Sollefteås BB, som trädde i kraft 1 februari. Efter manifestationen stannade ett 20-tal människor kvar i sjukhusentrén och vägrade gå ut när den stängde klockan 20.
– Eftersom protester och demonstrationer inte hjälpt får vi försöka påverka politikerna med vår närvaro, säger Anna Marica Ek, som leder ockupationen. Hon födde själv en son på Sollefteå BB för några veckor sedan.
– Så jag hade tur den här gången. Men jag vill att Vincents syskon också ska födas här. Och så känner jag en otrolig sympati för mina medsystrar som får blåpanik när de tittar på stickan och inser att de kan behöva åka 10–20 mil när det är dags. Det ger mig kraften att göra det här.
Bygdens framtid på spel
Anna Marica Ek har själv tillbringat flera pass i sjukhusentrén tillsammans med sin lilla son, men är hemma just den här eftermiddagen. Det hela bygger nämligen på att människor turas om att vara här, hela nätter och i fyratimmarspass dagtid. Bredvid datorn ligger en lista med 5–6 namn inskrivna vid varje pass.
– Den fylls på hela tiden, säger Örjan Schweiler, som sitter och för över namnen till en Excelfil. Han bor i Näsåker, fyra mil längre inåt landet, och fick själv sin son Algot här för fem år sedan. Nu tycker han det känns viktigt att stödja kampen för att bevara BB, även om han och hans partner inte planerar fler barn.
– Att stänga BB och andra sjukhusavdelningar är en bygdedödare. Vilken ung familj som ska ha barn vill flytta hit och skapa en framtid när sjukvården läggs ner?
På en bänk en bit sitter Sabina Eriksson. När hon blev gravid i höstas hade hon inte klart för sig att BB var nedläggningshotat. Nu oroar hon sig för sin nedkomst i juli.
– Man vill ju inte ha en bilförlossning, särskilt när det är första gången.
"Har gjort som romarna"
Cissi Jakobsson, Birgitta Nilsson och Mia Andersson, som sitter en bit bort, känner vagt igen varandra, men har aldrig pratats vid förut. Alla har fött barn här en gång i tiden och nu förenas de i gemensam harm:
– Politikerna fjantar på och låter som om alla barn bara ploppar ut och att det aldrig tillstöter några problem. Och det här de säger om att det inte finns specialistkompetens här. Nä, de har ju gjort som romarna, härskat genom att söndra. De har tagit bort kompetensen, säger Cissi Jakobsson.
På telefon är Anna Marica Ek inne på samma linje:
– De säger att de har rekryteringsproblem, men de har ju inte lagt ut tjänsterna i tid.
Att, som vissa politiker argumentera med att det finns orter i Sverige där det är ännu längre till BB håller inte, anser hon.
– De har ju aldrig haft något BB. Men här fanns ju ett, väl fungerande.
Läkare: "Skandal!"
Så kommer två läkare gående. Judith Sundström och Bo-Göran Widman är överläkare på kvinnokliniken respektive kirurgen. Båda är upprörda över nedläggningarna.
– De påstår de att de gör det här för att spara pengar. Men kostnaderna hamnar ju på andra ställen, som patienttransporter. Plus att många patienter kommer att vända sig till kliniker i andra län. Det har de inte tagit med i beräkningarna, säger Judith Sundström och tillägger:
– Det är skandal!
I Västernorrland har funnits tre akutsjukhus: Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik. 31 januari stängdes förlossning, BB och inneliggande kvinnosjukvård på Sollefteå sjukhus, som en del i de stora besparingar som Landstinget Västernorrland ska göra. Redan tidigare hade det fattats beslut om att lägga ner den akuta ortopedin, och 24 januari togs beslut om att lägga ner den akuta kirurgin.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sparplanen ska ge 250 miljoner kronor. Nedläggningen av förlossning, BB och kvinnosjukvård i Sollefteå väntas spara drygt 15 miljoner kronor per år.
Landstinget Västernorrland har länge brottats med ekonomiska problem och BB i Sollefteå har varit nedläggningshotat flera gånger, men både 2000 och 2004 ändrade sig landstinget efter massiva proteststormar från lokalbefolkningen.
Landstinget Västernorrland har länge varit socialdemokratiskt styrt, men 2010 tog alliansen över rodret, med löfte om att få bukt med den dåliga ekonomin. Detta lyckades dock inte och i valet 2014 fick Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, åter makten i länet. I valdebatter inför det valet lovade samtliga partier utom SD att behålla länets samtliga tre akutsjukhus.
Men i höstas, efter att landstinget utrett frågan, röstade hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget Västernorrland för en nedläggning, och i slutet av oktober togs samma beslut i landstingsfullmäktige, med 39 röster för, 36 emot och två nedlagda röster. De tre socialdemokraterna från Sollefteå som satt i fullmäktige röstade emot sitt parti. Även i andra partier fanns det personer som röstade mot sin partilinje.
Argumenten från Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och andra som stödjer nedläggningsbeslutet har bland annat varit, att det handlar om patientsäkerhet.
Protesterna i Sollefteå och resten av Ångermanland mot förslaget och sedermera beslutet har varit starka, med olika sorters manifestationer och ett flertal föreningenar och grupper på sociala medier. Ockupationen av Sollefteå sjukhus är en del i den rörelsen. Ett stort antal företag, föreningar och organisationer har också engagerat sig till stöd för ockupanterna.
I mitten av januari rankades Sollefteå BB, med sina 350 förlossningar årligen, som en av de bästa förlossningsenheterna i landet.
I den senaste regeringsbudgeten delades tio miljarder extra ut till kommuner och landsting. Landstinget Västernorrlands del av den kakan var 76 miljoner.