– Elevkullarna ökar samtidigt som det inte examineras tillräckligt många lärare. Här har vi dessutom problemet att det är svårt att få bostad, och att det finns många yrken att välja mellan för dem som redan bor här, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm.
Men tack vare ett nytt projekt kommer det i alla fall bli ett litet tillskott på lärare de närmsta åren. Då handlar det dessutom ofta om lärare som redan har många års erfarenhet. Genom ett eget så kallat snabbspår ska nyanlända lärare betydligt snabbare än idag kunna komma ut i arbetslivet.
– Målet är att lärarna ska kunna komma ut och jobba efter två år, istället för fem till sex år som det ofta handlar om idag. Lyckas vi med det så kan det få stor betydelse både för de nyanlända som får börja jobba, men också för oss. Behovet av lärare är jättestort, säger Olle Burell.
Leder till anställning
Projektet Från nyanländ till nyanställd lärare görs i samarbete med bland andra arbetsförmedlingen, och kommer vara en del av det etableringsstöd som alla nyanlända har rätt till de två första åren i Sverige. Under de två åren ska projektdeltagarna först vara ute på skolor med en moderspråkslärare som talar samma språk som en själv, för att genast få en inblick i hur den svenska skolan fungerar, därefter gå med en ämneslärare och i ett sista steg göra praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning.
– Parallellt med detta läser man intensivkurs i svenska för akademiker. Praktiken görs när man klarat svenskan. Då är tanken också att man ska kunna hoppa in som vikarie. Därefter ska man kunna få behörighet och då leder det till en tillsvidareanställning.
Inleder med 60 lärare
I första skedet kommer 60 lärare delta. Långt ifrån de 1 000 lärare som behövs alltså – men Olle Burell menar att de ändå kan få stor betydelse.
– Varenda behörig lärare vi kan få är ett stort plus. 60 lärare motsvarar kanske fem procent av behovet. Skulle vi utöka projektet med dubbelt så många så har vi löst 10 procent, säger han.
Behövs 900 grundskolelärare
I Stockholm behövs årligen 900 grundskolelärare, 200 gymnasielärare och 130 fritidspedagoger.
Av de nyanlända i Stockholm är mellan 100 och 120 lärare.
I projektet samarbetar Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Stockholms stad, Stockholms universitet, Universitets- och högskolerådet, Skolverket, SKL och Länsstyrelsen Stockholm.
Källa: Stockholms stad