Runt 200 människor bor i lägret på Sorgenfri i Malmö som ska vara tömt senast på söndag klockan 16. Stadens miljönämnd tog beslutet i veckan och polis kommer att kallas in om de boende inte flyttar självmant. Aktivistgrupper planerar nu för demonstrationer. Johanna Nilsson i Nätverket för romers rättigheter, säger att hennes grupp kommer att göra allt för att stoppa avhysningen.
– Fram tills dess att det är ett faktum att lägret inte finns längre ska vi försöka se till så det inte händer. Vi kommer att uppmana så många som möjligt att komma och demonstrera vid avhysningen, säger Johanna Nilsson.
Akut sanitärt läge
Daniel som bott i lägret i sex månader säger att han tänker återvända om han vräks.
–Vi kommer tillbaka, vi har inget annat alternativ. Om vi blir bortkörda kommer vi att komma tillbaka igen. Men det är inte aggressiva människor som bor på den här platsen, säger Daniel som inte vill uppge sitt efternamn.
Malmö stad stödjer sitt beslut om att stänga lägret på en paragraf i Miljöbalken. Kommunen menar att det sanitära läget är akut och hälsofarligt, med drivor av sopor, stora mängder avföring och råttor på platsen. Risken för explosiv brand är också stor då de boende eldar, och tömda gasolflaskor ligger utspridda i lägret. Därmed kan kommunen gå in och röja upp direkt även om beslutet skulle överklagas. Johanna Nilsson medger att de sanitära förhållandena i lägret är allt annat än bra och att tomten på Sorgenfri är långt ifrån en bra plats att bo på.
– Ingen tycker att lägret är bra, sunt eller värdigt men det är enda alternativet jämfört med att bo ensam under en pappkartong i en park. Det finns en oro i lägret. Romer jagas från land till land och så har det varit i flera hundra år.
Hon anser att kommunen borde skapa en långsiktig lösning för EU-migranterna i lägret. Ett alternativ skulle vara att hitta andra platser, med avlopp och rinnande vatten och låta frivilligorganisationer stå för driften. Johanna Nilsson säger att Nätverket för romers rättigheter absolut skulle ställa upp.
– Något måste man ta fram i samråd med kommunen annars blir det inte hållbart. I en stad som Malmö borde vi kunna komma fram till något.
Mycket upprörd
Alica har bott till och från i lägret det senaste året. Hon är mycket upprörd och var en av de cirka 30 personer som demonstrerade utanför stadshuset när miljönämnden tog beslutet om stängning i veckan. Exakt vad hon ska göra när lägret är borta vet hon ännu inte.
– Jag vet inte, jag kommer att komma tillbaka till stadshuset och vara här tills de ger oss en plats att bo på, säger hon.
Daniel säger att han kommit till Sverige för att jobba och försöka skapa en bättre framtid. Lägret beskriver han som sitt och många andras hem.
– Det är våra hem och det är allt vi har, säger han.
Hur tänker ni i lägret kring att det är en svår situation för kommunen att lösa eftersom ni bor olagligt på tomten?
– Vi har förstått att någon äger marken men vi har inte haft något annat alternativ. Att vi är där beror på att kommunen inte erbjuder oss någon plats.
Läs också: Malmö erbjuder härbärge
Därför stängs lägret
Ödetomten på industrigatan på Sorgenfri i Malmö ägs av fastighetsbolaget Granen fastighetsutveckling som planerar ett bostadsområde på platsen. Malmö stads miljöförvaltning har flera gånger försökt stänga lägret. Bland annat har man tagit beslut om att fastighetsägaren måste städa tomten. Granen har inte kunnat genomföra städningen eftersom de inte lyckats fastställa identitet på alla boende, något Kronofogden krävt för att avhysning ska kunna ske.
Malmö stads beslut om städning och därmed de facto-avhysning har överklagats till både länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen som sagt nej på grund av identitetskravet. Nu stödjer sig Malmö stad på en paragraf i Miljöbalken som ger dem rätt att gå in akut och städa i fastighetsägarens ställe. Detta eftersom den sanitära situationen nu bedöms som så allvarlig att det är risk för de boendes hälsa. Vatten och avlopp saknas, drivor av sopor och stora mängder avföring finns på tomten. Brandrisken bedöms också som stor då boende eldar och tömda gasolflaskor ligger utspridda i lägret. Beslutet gäller omedelbart även om det överklagas.
Polisens insats
Parallellt med Malmö stads försök stad att stänga lägret har Skånepolisen haft en anmälan om olaga intrång liggandes på sitt bord sedan i våras. Inget har hänt i utredningen och polisen ursäktar det med att med att resurserna varit ansträngda under sommarens våg av granatattacker i Malmö. För en månad sedan meddelades dock att utredningen nu ska slutföras. Enligt Sydsvenskan finns upp till 800 poliser i beredskap om stängningen av lägret skulle bli riktigt stökig.
Läs också: Malmö erbjuder härbärge
Sorgenfrilägret – detta har hänt
Sommaren 2014
EU-migranter börjar övernatta på ödetomten i korsningen Industrigatan/Nobelvägen i Malmö. Inledningsvis är det ett 50-tal romer som bosätter sig där.
21 oktober 2014
Klagomålen börjar rasa in till miljöförvaltningen från boende i området. Det är anmälningar om nedskräpning och avföring. Tomtägaren vänder sig till kronofogden för att få hjälp med avhysning av de boende.
23 oktober 2014
De första försöken från markägaren att vräka romerna sker den 23 oktober. Kronofogden kommer med brev om avhysning av två personer i lägret. De två personerna är dock inte där.
15 december 2014
Grävmaskiner försöker köra in i lägret för att riva upp ett stängsel, men kan inte åka in för att tält, husvagnar och bilar står i vägen. Polisen ingriper inte, men är på plats. Fastighetsbolaget Granens vd säger till Sydsvenskan att det börjar likna anarki.
23 april 2015
Malmö stad beslutar om vräkning av samtliga boende i lägret. Kommunens representanter sätter upp skyltar om att vräkningen ska verkställas den 27 april.
27 april 2015
Nätverket för EU-migranter överklagar beslutet om vräkning och skjuter därmed upp beslutet.
Att kasta ut 100 personer på gatan utan ett alternativ är ett större problem än de löser, säger en representant för nätverket till Sydsvenskan.
4 juni 2015
Rådgivningsteamet Mika slår larm om att sexhandeln runt industrigatan har blivit mer utbredd. Flera personer uppger att unga kvinnor från Rumänien har blivit ”ett nytt inslag i gatubilden”.
17 juni 2015
Länsstyrelsen upphäver miljöförvaltningens förbud om camping på tomten, vilket betyder att de boende inte kan köras bort.
23 september 2015
•Uppdrag granskning åker till lägret och gör ett reportage. De boende säger att 400 personer bor på tomten.
27 oktober 2015
Miljönämnden i Malmö beslutar att riva lägret. Senast den 1 november klockan 16.00 ska alla vara borta från tomten.