Enligt tidningen Expressen, som hänvisar till anonyma källor i regeringskansliet, övervägde Miljöpartiet att lämna regeringen i stället för att gå med på de hårda migrationsförslagen.
– Argumentet mot att lämna är att vi då skulle få ännu tuffare regler. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill stänga gränsen helt, och om Miljöpartiet hade lämnat regeringen vore det inte otänkbart att också en del socialdemokrater skulle ansluta sig till en sådan linje, säger källan till Expressen.
Och från Dagens Industri kommer uppgifter om att Miljöpartiet pressats, genom att finansminister Magdalena Andersson (S) hotat med att ta 60 procent av biståndsbudgeten till flyktingmottagandet.
”Borde ha lämnat regeringen”
Bland Miljöpartiets gräsrötter frodas kritiken mot att man valt att gå fram med migrationspaketet, men också tunga namn inom partiet är starkt kritiska. Flera personer tycker att det hade varit bättre att faktiskt lämna regeringen.
– Jag trodde inte själv att jag skulle säga det, men det hade nog varit bättre om vi lämnade regeringen. Det är möjligt att det hade lett till en ännu värre överenskommelse med andra partier. Men man kan inte gå med på vad som helst, det är absurt att försvara en politik som vi inte står för, säger Hanna Bernholdsson, ordförande för MP i Borås.
Starka uttalanden och reaktioner på sociala medier efter beskedet
”Till syvende och sist har ändå även jag gränser och för mig är den nu överskriden. Jag kan varken stödja eller försvara att vi så kraftigt försämrar svensk migrationspolitik. Jag kan inte. Det går bara inte.”
Jakob Dalunde (MP), Riksdagsledamot på Facebook.
”Det här riskerar att få negativa konsekvenser för den fria rörligheten i hela EU, och naturligtvis mest för dem som är på flykt.”
Rasmus Ling, riksdagsledamot (MP) i Expressen.
”Det här strider helt och fullt mot det vi gick till val på.”
Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö, i Studio ett.
”Jag är jättebesviken, och tycker att det vore bättre att lämna regeringen. Den öppna migrationspolitiken var ett av skälen till att jag gick med i Miljöpartiet.”
Hanna Bernholdsson, ordförande MP i Borås.
”Sverige ska nu lägga sig på en nivå som motsvarar EU:s minimiregler. Det rimmar illa med alla stolta tal om att Sverige ska vara ett öppet land dit de som idag flyr för sina liv ska kunna söka skydd.”
Gudrun Schyman (Fi).
”Förslagen är på tok för långtgående och rentav inhumana.”
Anders Schröder (MP), riksdagsledamot.
”Det här är förslag som regeringen har tvingats till i en situation när resten av EU vägrar ta ansvar.”
Gustav Fridolin (MP), språkrör.
”Vad som är nästan värre än själva katastrofala förslagen är partilojala sossar som försvarar förslagen in i absurdum. Lägg av ni måste inte förnedra er. Visa lite intellektuell hederlighet åtminstone.”
Somar al Naher, socialdemokrat och debattör.
”Regeringen tror att flera länder kommer ta emot om Sverige stänger sin dörr mot flyktingar. Vi tror att det är tvärt om – nu kommer allt flera länder följa i Sveriges fotspår och stänga sina gränser.”
Jonas Sjöstedt (V), partiledare.
”Även om regeringen skulle föreslå spärreld mot Öresundsbron och försåtsminera hela Skåne skulle det inte ”räcka” för Moderaterna.”
Daniel Swedin, ledarskribent Aftonbladet.
”Hade jag stått inför det beslutet så skulle jag välja att hoppa av regeringen.”
Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom.
”Jag som själv varit flykting två gånger i mitt liv kan inte vara en aktiv del av en rörelse som försvårar för andra flyktingar att söka asyl och som potentiellt i förlängningen dömer dem till döden.”
Pedro Bentancour Garin, ordförande för Vällingbys S-förening.
”Man kan tycka att det är bättre med oss i regeringen, för vi påverkar och gör saker bättre, men till slut når vi en punkt där vi börjar försvara en politik som är så långt från vår egen att rösten för våra egna idéer tystnar.”
Carl Schlyter (MP), EU-parlamentariker.
”Regeringen anpassar svensk flyktingpolitik till europeisk. Väntat. Tragiskt–men svårt att se annan väg i ett extremt restriktivt EU.”
Göran Greider S-debattör och ledarskribent i Dagens ETC.
”Vi ska inte rikta udden mot de människor som söker sig till Sverige.”
Philip Botström, förbundsordförande SSU.
”EU har havererat. Det finns varken någon europeisk eller nordisk solidaritet längre.”
Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.
”Tillfälliga uppehålls-tillstånd ökar bara människors oro, försvårar integrationen och minskar heller inte antalet asylsökande.”
Ulf Bjereld, förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet.
”Det är ju inte ett enkelt beslut på något sätt. De enskilda förslagen är inte riktigt vår politik.”
Agneta Börjesson, Riksdagsledamot Hallands län i Expressen.