Antalet cancerfall i halsmandlar och tungroten – mellansvaljet – ökar dramatiskt i hela västvärlden. Johan Wennerberg, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Lunds universitet, kallar det för en epidemi.
– I Sverige drabbas runt 400 personer årligen av denna cancerform. För 40 år sedan var siffran 30 per år, säger han.
Av de drabbade är 70 procent av patienterna män och mer än hälften av cancerutbrotten beror på HPV.
– Det innebär att åtminstone 200 fall av cancer i mellansvaljet årligen skulle kunna undvikas om även pojkar vaccinerades, säger Johan Wennerberg som nyligen skrev en debattartikel i ämnet i Svenska Dagbladet tillsammans med en rad kollegor.
En särskilt plågsam cancerform
Att vaccinera även pojkar mot HPV skulle rädda liv – men framförallt lidande, konstaterar läkarna. Cancer i mellansvaljet är en särskilt plågsam cancerform med livslånga efterverkningar för de drabbade. Kalixbon Hans-Ola Fors vet, han fick cancerbeskedet för 14 år sedan. Då var han 46 år gammal och en aktiv skidåkare med meriter från flera Vasalopp. Men han hade ont i örat och av en slump upptäcktes en knöl under tungan vid ett tandläkarbesök.
– Först gjorde de en fullstrålningsbehandling på mig och därefter två operationer, berättar han.
Särskilt strålningsbehandlingen minns han som plågsam. Redan två veckor in i den två månader långa behandlingen kunde han inte längre äta fast föda. Strålningen gjorde att munhålan blev skållad och under fyra månaders tid matades han via sond. De första åren efter behandlingen hade han kraftig muntorrhet, huvudvärk, han tappade tänder och hade problem med munhygienen. Än idag har han svårt att svälja och av hans tunga är det inte mycket kvar.
– Att till exempel slicka på en glass skulle vara en omöjlighet.
Sjukdomens konsekvenser har även satt sig på rösten, något som bland annat påverkat Hans-Ola Fors yrkesliv som advokat. Trots att han idag är frisk blir han varje dag påmind om sjukdomen och dess efterverkningar.
– Man anpassar sig till det mesta och vad har man egentligen för val? säger Hans-Ola Fors som idag även är ordförande för stiftelsen Laryngfonden som arbetar för drabbade av cancer i mun och hals.
80 procent av flickorna vaccineras
HPV-vaccinet godkändes av Läkemedelsverket 2006 och blev då tillgängligt för allmänheten. Det sågs som revolutionerande i kampen mot livmodershalscancer. Beslutet att inbegripa HPV-vaccinet för flickor i det allmänna vaccinationsprogrammet fattades 2010. Idag vaccineras 80 procent av flickorna i årskurs fem och sex i skolsjukvården.
– Vi kan redan nu se positiva effekter av vaccineringen, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Färre kvinnor drabbas idag av könssjukdomen kondylom och färre behöver genomgå ingrepp för att ta bort cellförändringar i livmodershalsen. På sikt hoppas Folkhälsomyndigheten att vaccineringen ska leda till att 100–200 liv om året räddas.
– Det är först när de vaccinerade kvinnorna kommer upp i åldern 40–50 som vi kommer att se den stora effekten, säger Anders Tegnell som även han vill att det utreds om pojkar bör vaccineras mot HPV.
Att vaccinera pojkar skulle enligt Johan Wennerberg vara ett billigt sätt att rädda liv och undvika lidande.
– Det kostar knappt tre tusen kronor per vaccinerad pojke. Bara att utreda och behandla en patient med avancerad halsmandelcancer kostar 450 000 per individ, säger han.