BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Jona Elings text är en reaktion mot det hon tolkar som budskapet i föreläsningen – att kvinnor bör ställa upp på sex, även om de inte har lust. I krönikan skriver Jona Elings att Helena Cewers skämtsamt ska ha uttryckt att hon ville att orden ”Why not?” ska skrivas på hennes gravsten och då, enligt krönikören, syftat på att kvinnor bör ställa upp på sex:
”Sjuttonde året på det nya årtusendet går mot sitt slut och det är fortfarande inte självklart att sex är något som sker mellan kåta personer. Inte på den kongress där 1 200 personer lyssnade på föreläsningar om Framtiden.”
”Har helt missuppfattat”
I krönikan skriver hon också att Helena Cewers menar att det även gäller den som är nyförlöst. Men Helena Cewers själv säger att hon har blivit missförstådd:
– Det är förfärligt, hade jag läst den krönikan hade jag hoppat högt. Vissa ord har jag sagt, men det är lösryckta meningar tagna ur sitt sammanhang. Jag har till exempel aldrig sagt att nyförlösta kvinnor ska ställa upp på sex! Det jag har sagt om nyförlösta är att man kan ersätta sex med närhet så länge sex inte känns bekvämt.
Men att man ska tänka "Why not", varför inte, det har du sagt också i intervjuer?
– Ja och det står jag fast vid, men den här krönikören har helt missuppfattat vad jag menar. Det i sig tycker jag är väldigt konstigt, jag har hållit mängder av föreläsningar om det här tidigare, och aldrig blivit missförstådd på det här viset.
Sе vad menar du, det låter ju som att man ska ställa upp oavsett om man har lust eller inte?
– Nej, det handlar verkligen inte om att göra något mot sin vilja. Däremot kan det vara ett redskap i en relation där man har hamnat i sexuell otakt. Det kan vara ett sätt att komma igång, istället för att tänka att man inte orkar, att avstå av en slags lättja som blivit till en vana, kan man tänka ”Why not”, och se om lusten kan komma tillbaka. Det betyder inte att man måste fullfölja om det inte känns bra, men kan vara ett mindre pretentiöst sätt att börja på.
Men kan du förstå att uppmaningen Why not också kan väcka kritik i ett samhälle där det största problemet snarast är att tjejer och kvinnor tror att de måste ställa upp?
– Ja, särskilt när det är taget ur sitt sammanhang. Men det jag pratar om är den goa, härliga sexualiteten, den som förhoppningsvis finns i en relation. Jag skulle aldrig uppmana unga tjejer eller den som inte är i en relation att tänka ”Why not”. Men kanske måste jag vara ännu mer nyanserad i fortsättningen.
Under föreläsningen tipsade du om Annika Dahlströms bok Könet sitter i hjärnan, som har fått mycket kritik bland annat för att hon menar att mäns biologi gör dem sämre på att ta hand om barn. Varför tipsade du om den?
– Jag har inte tipsat om den men nämnde den eftersom det finns bitar jag håller med om, som att våra hormoner gör att det kan finnas skillnader i män och kvinnors sexualitet, som att mannens kåthet generellt väcks snabbare, och att det kan vara en orsak till att man hamnar i otakt.