Den regeln har Arbetskooperativet Solidaritet, Abis, i Göteborg tagit fasta på.
– Det är en fråga om anständighet, mänsklighet och solidaritet, säger Renée Danielsson, en av kooperativets grundare.
Just nu ligger fokus i flyktingdebatten av förklarliga skäl på krigsflyktingar. Hälften av Syriens befolkning är på flykt och sedan 2013 får alla syrier som söker asyl i Sverige permanent uppehållstillstånd på grund av situationen i landet.
”Vi vill vara en motpol”
Men de som flyr från länder där det inte är brinnande krig har svårare att få uppehållstillstånd. Det är dem som Arbetskooperativet Solidaritet, Abis, vill hjälpa. Abis bildades 2011 i Hammarkullen i Göteborg och har i rollen som arbetsgivare hjälpt ett tiotal familjer att få stanna i Sverige.
– Vi sa från början att vi ska stå för goda villkor. Vi ska vara en motpol till alla kriminella företag som utnyttjar flyktingars utsatta situation, säger Margreth Heirås.
Skräckhistorier
De har hört många skräckhistorier från flyktingar som jobbat svart med tunga, ibland farliga arbetsuppgifter. I vissa fall för en lön på tio kronor i timmen.
Abis har det enkla syftet att leta jobb som sedan delas ut till kooperativets anställda, som är asylsökande med familjer. Abis har kollektivavtal och alla anställda är garanterade en lön på 13 000 kronor – lika mycket som Migrationsverket kräver för att bifalla en ansökan om uppehållstillstånd som arbetstagare.
Abis arbetar med bland annat städning, målning, tapetsering och stensättning och söker hela tiden nya uppdragsgivare. Gruppen som drog igång för att hjälpa flyktingar har alltså motvilligt blivit egenföretagare, arbetsgivare, och ironiskt nog dessutom i Rot- och Rut-branscherna. Men Margreth Heirås klagar inte.
– Jag tycker att det är härligt att svenska staten kan vara med och finansiera våra medarbetares löner. Det blir ju så tack vare Rot- och Rutavdraget, säger hon.