Läs också: Mark Zuckerbergs välgörenhet utpekas som skatteplanering och En politisk ickefråga
Internationella it-företag som Google, Apple och Facebook har bit för bit tagit steget till att etablera sig på plats i Norden de senaste åren. År 2013 invigde Facebook sin enorma serverhall i Luleå. Men med avancerad skatteplanering lyckas flera av dem systematiskt undvika att betala miljontals kronor i skatt i Sverige.
– Ofta handlar det om att man får avdrag i ett land och sedan inte blir skattepliktig i ett annat eftersom de olika ländernas lagstiftningar behandlar samma transaktioner på olika sätt, säger Tomas Algotsson, enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket.
I praktiken betyder det att ett värdepapper kan ses som en skuld i ett land och en tillgång i ett annat. Med en metod som kallas ”the Double Irish” kan företagen använda andra länder än det de verkar i för att fakturera. Och eftersom Irland har lägst bolagsskatt bland OECD-länderna så registreras transaktionerna där innan de skickas vidare till skatteparadis. På det sättet har till exempel Apple fått ned skatten för sin verksamhet i EU till runt två procent.
Kapplöpning mellan olika länder
Trots att skatteuppläggen är välkända sedan länge har få försök gjorts för att stoppa dem. Snarare vill regeringens utredare, Rolf Bohlin, nu sänka elskatten för it-företag som driver datacenter i Sverige. Ett förslag som bara för Facebooks del skulle innebära skattelättnader på 50 miljoner kronor per år, enligt utredaren. Räknat på befintliga anläggningar tros branschen som helhet slippa 245 miljoner kronor i elskatt årligen om förslaget går igenom i riksdagen.
Förslaget ligger i linje med de senaste årens kapplöpning mellan olika länder för att locka till sig de riktigt stora företagen med skattelättnader. Google var till exempel helt öppna med att de valde bort Sverige för Finland på grund av skattemässiga fördelar när de skulle etablera en ny serverhall för några år sedan.
När Charlotte Svensson, statssekreterare på finansdepartementet, presenterade utredningen om sänkt elskatt tryckte hon också på vikten av att skapa ”stabila och förutsägbara skatteregler för att skapa attraktiva villkor för näringslivet i Sverige.”
– Jag välkomnar särskilt förslaget om lägre beskattning av el som förbrukas i större datacenter, sa hon i oktober.
”Krävs ett globalt samarbete”
Tomas Algotsson på Skatteverket beskriver staternas tävlande som ett skattemässigt chicken race.
– Det blir ett race to the bottom, i slutändan kommer ingen kunna ta ut bolagsskatt för att alla försöker konkurrera med varandra.
Han ser dock positivt på att världens länder nu har trappat upp jakten på den internationella skatteplaneringen.
– Kreativiteten i företagen är stor och det krävs ett globalt samarbete för att bekämpa detta, säger han.
”De fattigaste som drabbas”
En som reagerat på IT-jättarnas skatteflykt är Tjia Torpe från Miljöpartiet. I en utredning om Miljöpartiets kulturpolitik föreslog hon i höstas en riktad skatt mot de globala internetaktörerna för att kunna beskatta dem som alla andra.
– Det är inte rimligt att de kommer undan att betala skatt och precis som vanligt är det vanligt folk och de fattigaste som drabbas. Är man en aktör på den svenska marknaden så ska man också vara med och betala så att marknaden fungerar, säger hon.
När Dagens ETC ringer upp finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Fredrik Kornebäck för att fråga om det är rimligt att införa fler skattelättnader för företag som systematiskt blåser Sverige på skatteintäkter säger han att det inte finns något färdigt förslag att kommentera. Inte heller Ann Volgers, pressekreterare för näringslivsminister Mikael Damberg har återkommit med svar på frågan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Mark Zuckerbergs välgörenhet utpekas som skatteplanering och En politisk ickefråga
Storföretagens vinster
• Apple omsatte 2013 412 miljoner kronor i Sverige, men betalade bara 707 146 kronor i bolagsskatt.
• De amerikanska IT-jättarna tros ha 17 850 miljarder kronor liggandes utomlands i olika skatteparadis.
• De fyra internetjättarna Linkedin, Facebook, Google och Apple betalade tillsammans 22 miljoner kronor 2013, mindre än varu-huskedjan Jula.
• Samma problem finns i flera andra länder. I England betalar Facebook mindre skatt än en vanlig löntagare, 6 600 dollar mot 8 300 dollar uppger tidningen Ny Teknik.