Niklas Orrenius är bokaktuell med Skotten i Köpenhamn, en bok om konstnären Lars Vilks och just yttrandefrihet. Han tycker att det är en dålig utgångspunkt att diskutera yttrandefrihet utifrån huruvida Nya Tider får ställa ut eller inte.
– De ger ut förintelseförnekande litteratur, misstänkliggör romer och gänget bakom förlaget kommer från Nationaldemokraterna. Men Nya Tider har ju en tidning, de har ett förlag och de kommer till tals. Deras böcker säljs och de får presstöd. De har ju full yttrandefrihet och det skulle de ha även om de inte fick vara med på den här mässan, säger han.
Har yttrandefriheten blivit en nyckel för rasistiska åsikter att komma in i finrummen?
– Nej, yttrandefrihet är ju något bra, men däremot klär sig många rasistiska och extrema rörelser i yttrandefrihetsargument för att slå mot utsatta grupper. Men det är ju det som är yttrandefrihet och de måste få göra det, men de måste också tåla att man säger emot eller stänger ute dem. Det är alltså inte själva yttrandefriheten som har blivit ett verktyg för att ta sig in i finrummen, utan mer argumenten om yttrandefrihet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Flytande gräns”
En del av kritiken som framförts mot Nya Tiders medverkan är att den skulle göra att andra mässbesökare kände sig mindre trygga på mässan. Gellert Tamas, som är aktuell med sin kommande bok Det svenska hatet – ett reportage om vår tid, kom till Bokmässan i Göteborg under torsdagen. Boken handlar om det eskalerande hatet som i dagens Sverige sprids på nätet av bloggare, sajter som Avpixlat, genom kommentarsfälten på sociala medier och hotmejl riktade direkt mot enskilda individer och grupper.
Inför boksläppet har Gellert Tamas tvingats diskutera sin säkerhetssituation med tidningen Aftonbladet som publicerat boken i digital form.
– Det är i det samhällsklimatet vi hamnat. Åsa Linderborg från Aftonbladet, tvingades exempelvis till skyddat boende under hösten 2012, efter att Avpixlat uppmanat sina följare att uppsöka ett antal namngivna journalister i deras hem, säger han till Dagens ETC.
Att extremistiska grupperingar försöker sig på att kidnappa yttrandefriheten, för att under dess skydd få sprida sin hatpropaganda, tycker Gellert Tamas är problematiskt.
– Yttrandefriheten är en väldigt viktig och helt central fråga för ett fungerande demokratiskt samhälle, men den har en flytande gräns som inte är helt självklar och lätt att bestämma. Var går gränsen för ”hate speach”? Det är en fråga som vi måste diskutera mer i Sverige, säger han.
Bokförläggaren Dorotea Bromberg, som själv tvingades emigrera till Sverige på 70-talet, efter antisemitiska förföljelser i Polen, tycker det är olustigt och beklagligt att inte mässan varit mer vaken och vaksam gentemot den fascistiska rörelsen som Nya Tider är en del av.
– Mässan har begått ett stort misstag genom att inte vara på sin vakt, vilket är väldigt synd, säger hon.
Att debatten om yttrandefriheten nu tvingas upp på dagordningen tycker Dorotea Bromberg ändå är bra.
– Det är väldigt lätt attbara säga: ”Det här handlar om yttrandefrihet”, men man måste våga agera i praktiken och våga agera bestämt gentemot den här typen av rörelser också. Det är bra att de nu tvingas ta ställning och att de medger att de begått ett misstag, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Även riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), som ska släppa en bok och deltar på bokmässan anser att frågan är problematisk.
– Om det rör sig om en rasistisk tidning som agerar odemokratiskt är det problematiskt att de ska vara där precis som alla andra. Det vi ser är en del av demokratins dilemma, säger hon.
Hur ser du på yttrandefrihet i relation till rasism? Hur mycket rasism tål yttrandefriheten?
– Inom yttrandefriheten ryms mycket kränkningar, mot invandrare, kvinnor, judar och kristna, och det är verkligen ingen lätt fråga. Yttrandefriheten utnyttjas i dag maximalt av människor för att nå politiska mål.