Christian Dymén, hållbarhetsforskare med fokus på urbana och regionala studier, vad har Botkyrka gjort för att bli ett positivt exempel på en socialt utsatt region som lyckats vända negativa trender?
– Vi har bland annat sett att kommunen jobbar över sektorerna, att socialförvaltningen jobbar tillsammans med stadsbyggnad och gör sociala konsekvensbeskrivningar när någonting ska byggas till exempel. Det handlar också mycket om att inte trycka tillbaka utan i stället lyfta fram olikheterna. Man säger att man jobbar med ett interkulturellt angreppssätt och visar att man kan leva i symbios och förstärka varandra genom att lyfta fram olikheter, istället för att utgå ifrån tanken att man bara kan samexistera.
Vad kan det innebära?
– I skolan utbildar man lärare i olika språk och kulturer. Man tänker att det går åt båda hållen, eleverna ska inte bara lära sig svenska utan det blir ett utbyte. Kommunen går ner på en lokal nivå på skolor, bibliotek, idrottsverksamhet där man tar en väldigt aktiv roll och har kontinuerlig kontakt med civilsamhället. Det gör att man vet mycket om dem som bor i kommunen och vad de tycker, en kunskap som sedan används i olika beslut.
Kan man säga att det är ett slags demokratiperspektiv som har slagit igenom?
– Ja, kanske. Frågan är ju förstås om det är för demokratins skull som fler människor får komma till tals, eller om det mer handlar om att förvaltningarna vill ha bättre beslutsunderlag. Men de två sakerna hänger ju ihop.
Hur jobbar man specifikt med unga?
– Förutom att lärarna utbildas i språk och kulturer jobbar man med spontanidrott genom att hålla hallar öppna och inte låsa dem till en viss aktivitet, och så utgår personalen från vilka som kommer och vad de vill göra. Sedan ordnar man sommarjobb till unga.
Vad har effekterna blivit av det här angreppssättet?
– Botkyrka är fortfarande ett utsatt område med hög arbetslöshet, men barnfattigdomen minskar och fler efterfrågar bostäder i området. Så något gör man alltså som är rätt.
– Det man åstadkommer är också att fler känner sig inkluderade i det som beslutas och känner sig sedda. På det viset skapar man mer rättvisa.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.