De senaste 24 åren har antalet bostadsrätter ökat med 52 procent, samtidigt som hyresrätterna bara har ökat med 8 procent. Samtidigt råder det regionala skillnader. I Göteborg har hyresrätterna blivit 10 000 fler, totalt sett, medan de i Stockholm har blivit 57 000 färre. Statistiken har intresseorganisationen Fastighetsägarna tagit fram ur SCB:s register.
– Det är viktigt att det finns hyresrätter. Idag har folk svårt att flytta för att börja studera eller ta ett jobb, utan att också behöva köpa en bostadsrätt. I förlängningen handlar det om ett hot mot tillväxten, säger Rikard Ljunggren, ansvarig för näringspolitik hos Fastighetsägarna i Göteborg.
Det är ett perspektiv han delar med Hyresgästföreningens utredare Jonas Hagetoft, vars nyligen utkomna rapport visar att 353 000 unga vuxna idag saknar egen bostad.
Men meningarna går isär om hur bostadskrisen egentligen ska lösas. Att det finns en snedfördelning som gynnar bostadsrätten, bland annat skattetekniskt genom ränteavdrag och andra förmåner, är både Fastighetsägare och Hyresgästförening överens om.
Men medan Fastighetsägarna hellre vill stimulera det man kallar för flyttkedjor, menar Hyresgästförenigen att ett mer centralt styrt byggande, genom subventioner och stimulanser, är att föredra.
– Det mest effektiva är inte att bygga för dem som saknar bostad idag, menar Rikard Ljunggren.
Större rörlighet på bostadsmarknaden, regler som stimulerar fler att lämna överdimensionerade bostäder som inte är avpassade till bara en eller två personer, och därmed frigör plats längre ned i kedjan, är ett bättre sätt att lösa krisen.
Hyresgästföreningens utredare Jonas Hagetoft menar att det är ett problematiskt argument.
– Visst kan det vara så att det finns personer som sitter på bostäder som är större än de behöver och att det kan bli en flyttkedja om de förmås att byta till något annat. Men man får inte glömma att de som kommer med sådana argument gör det för att de har ett intresse av att få upp hyrorna.
–Vi tycker att bostäder måste betraktas som en del av vår infrastruktur, och då måste samhället och politiken ta ett större ansvar och inte lämna över det här som en fråga marknaden ska lösa.
Jonas Hagetoft förespråkar regeringens nuvarande subventionslösning för bostadsbyggande, medan Rikard Ljunggren menar att branschen aldrig efterfrågat den lösningen.
– Organisationer som Sveriges byggindustrier säger ofta att de inte vill ha sådana stöd för att det stör marknaden. Men det bygger ju på idén att det här ska vara en ostörd marknad, vilket är problematiskt, säger Jonas Hagetoft.