Stockholms Läns landsting, Värmdö kommun och Nacka kommun har det redan. Försäkringskassan har precis infört det och nu står Kungälv kommun på tur. Flexkontor är den nya trenden när kontorslokaler byggs om och beskrivs som framtiden av cheferna. Ytorna blir mindre och skrivborden färre, på vissa håll har uppemot 25 procent av skrivborden tagit bort för att undvika att bord gapar tomma när någon är sjuk eller ute på uppdrag. Men ibland får inte alla plats.
– Småbarnsföräldrar som lämnar på förskolan och kommer lite sent får ibland vända hem igen för att de inte hittar något skrivbord att sitta vid, berättar David Askelin, som är huvudskyddsombud för fackförbundet Vision i Nacka kommun.
Katarina Magnusson, som är avdelningsordförande för Vision i Värmdö kommuner, ger samma bild.
– Ibland har vi småbarnsföräldrar som står här och gråter. De tar sitt ansvar och lämnar barn och sedan får de stå och jobba vid ett barbord resten av dagen, berättar hon.
200 fler i lokalen
Flexkontoren innebär en besparing. I Värmdö byggdes lokalerna om för att nyanställda skulle få plats och i Nacka kunde två kommunhus bli ett när det ena byggdes om till flexkontor och ytterligare 200 medarbetare flyttade in i lokalerna. Innan satt de flesta i rum om fyra till sex personer, nu är rummen borta. Istället för egna skrivbord har de anställda skåp, en så kallad hemvist. Skrivborden ska rensas efter dagens slut och inga personliga saker som till exempel bilder på familjen är tillåtna.
I båda kommunerna har anställda slutat i protest mot det förändrade kontorslandskapet.
– Några slutade direkt. Andra säger inget, men omsättningen är väldigt stor, säger Katarina Magnusson.
– Vissa har slutat för att de tyckt att de blivit för stressigt, för att de inte kunnat gå undan och göra sitt jobb, säger David Askelin.
Sekretessen hotas
Båda vittnar om att modellen med flexkontor inte passar för yrkesgrupperna som finns i de två kommunhusen. Många arbetar med tunga program som tar tid att starta upp på nya datorer och flera behöver ha papper omkring sig i form av kartor och pågående ärenden.
– Vi är inte flexibla och lokalen är inte längre utformad efter arbetsuppgifterna vi har, säger David Askelin, som själv arbetar som mätingenjör.
Katarina Magnusson som arbetar som socialsekreterare ser också stora problem.
– Vi har sekretess och jobbar med väldigt känsliga saker. Det är lätt att någon i rummet snappar upp vad man pratar om och jag vet inte vem det är som åker dit om något skulle komma ut, jag eller min chef, säger hon.
Måste byta plats
Enligt Katarina Magnusson har de anställda i Värmdö fått instruktioner om att aldrig sitta vid ett och samma skrivbord två dagar i rad. De ska cirkulera för att skapa så kallade synergieffekter. Ena dagen ska de upptäcka en kollega, nästa dag någon annan.
– Men många kommer överens två och två om att flytta mellan två närliggande skrivbord. Då följer man reglerna men kan ändå ha till exempel sin telefonladdare på en och samma plats, berättar hon.
I Nacka är det bara kommunens politiker som fått egna skrivbord, till och med egna rum.
– De har egna parkeringsplatser och egna rum trots att de inte ens är här hela tiden. Jag tycker att det är magstarkt, säger David Askelin.