Med start idag fredag samlas 600 centerpartistiska lokalpolitiker i Malmö för att diskutera partiets framtid. Men det är med en dyster opinionsmätning som fond. I den senaste från Sifo backar Centerpartiet med 0,7 procentenheter och hamnar på 3,7 procent. Även om det i vissa mätningar är över spärren så fortsätter kräftgången. Under förra året tappade Centerpartiet var tionde medlem, 3 377 personer.
Under partiets kommundagar 2013 var det full konflikt i partiet kring det omdebatterade och kontroversiella idéprogrammet som innehöll förslag som att tillåta månggifte, platt skatt, fri invandring och slopad arvsrätt. Flera distrikt ute i landet protesterade kraftigt. Senare modifierades idéprogrammet och flera av de ursprungliga förslagen försvann.
”Det går icke hem”
Lugnare kommundagar är att vänta den här helgen, men förslagen bidrar fortfarande till partiets dåliga siffror, menar Lennart Pettersson, ordförande för Centern i Skåne, och kandidat till riksdagen i valet. Han kallar idéprogrammet för ”eländigt” och var tillsammans med resten av Skåne-Centern drivande i protesterna mot förslagen om månggifte och fri invandring förra året.
– Problemet är att det är de mest spektakulära förslagen som lades som finns kvar i medvetandet hos många.
Lars-Göran Wiberg, kommunalråd i Hässleholms kommun menar att de förslag som togs upp i idéprogrammet och Centerns ungdomsförbunds utspel förra våren om att legalisera cannabis, har skrämt bort de traditionella Centerväljarna på landsbygden.
– Centern har nog inte förlorat kärnväljarna, men man värnar dem inte tillräckligt. För klassiska Centerväljare i Skåne, att diskutera att invandringen ska vara helt fri, det är inget man tror på här nere. CUF:s ordförande gick ut och diskuterade hasch. Det går icke hem hos C-väljarna i Skåne, säger Lars-Göran Wiberg.
Tidigare Centerledaren Olof Johansson gick förra året ut på SVT Debatt och menade att Centerns idéprogramsgrupp tappat respekten för partiets tradition som folkrörelse, och att den nyliberala tankesmedjan Timbro fått för stort inflytande i partiets Stockholmsdistrikt.
”Jag har tidigare uttryckt min kritik mot ordföranden i idégruppen, Per Ankersjö, som jag följt under många år. Det finns ett Timbroproblem där personer infiltrerat och fört fram Timbros åsikter inom Centern, och det finns ett inbyggt storstadsproblem inom partiet”, skrev Olof Johansson.
Ankersjö: ”Sammanhållet parti”
Per Ankersjö, ordförande för Stockholmsdistriktet, menar dock att det inte finns någon klyfta mellan den så kallade ”Stureplanscentern” och partiets kärnväljare på landsbygden.
– Nej, om man går bakom rubrikerna och ledarskribenternas teser märker man att det är sammanhållet parti. Det finns intressen bland våra motståndare att måla upp en bild av motsättningar inom partiet. Det har de tyvärr lyckats med.
Han tycker att den hårda debatten kring idéprogrammet har påverkat partiet positivt.
– Det var den urladdning som behövdes för att få partiet på rätt spår. Vår analys var att den ideologiska debatten dött ut och behövde vitaliseras.
Statsvetaren Marlena Rosén Sundström vid Lunds universitet har forskat på Centerpartiet och menar att det finns flera olika spänningar inom partiet.
– Centern har både de socialliberala väljarna, som man förknippar med Anna-Karin Hatt, och de väldigt marknadsliberala som stöder Fredrick Federley och Annie Lööf. Många i den traditionellt starka väljargruppen jordbrukarna har gått över till Moderaterna. Samtidigt är jordbrukarna en grupp som verkligen krymper.
Men Marlena Rosén Sundström tror inte att Centern kommer att åka ur riksdagen.
– Jag tror att det finns en tillräckligt stor grupp som är beredda att stödrösta på dem.
– De kan locka till sig de väljare som är positiva till privat ägande i välfärden, eftersom Centern nu är det parti som tydligast tar ställning för.