Efter sju år som statsminister ska nu moderatledaren förevigas i brons vilandes på fot av röd Vätögranit från Roslagen. Den holländska och internationellt erkända bildkonstnären Luur en Dreij arbetar febrilt med förlagan till statyn, enligt uppgifter till Dagens ETC. Gjutningen planeras till sommaren och avtäckningen är tänkt att ske strax före valdagen i höst.
Statyn blir dubbelt så hög som Brantingmonumentet bredvid, i brons med blicken mot LO-borgen. Diskussioner har tidigare först om att placera Reinfeldt-statyn i hemkommunen Täby, men där blev det efter överläggningar nej.
– Det ligger inte i pipen, sa Petra Westerberg, Täby kommuns kommunikationschef, i en intervju redan 2011.
”En vacker plats”
Moderaterna har därför sökt en alternativ plats och har nu enligt uppgift sökt tillstånd att uppföra statyn framför LO-borgen.
Dagens ETC har sökt Moderaterna i Stockholm och kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) utan resultat. Men en källa inom Moderaterna säger att det inte är rimligt att arbetarrörelsen ska ha monopol på Norra bantorget.
– Torget ligger i city och är en vacker plats värdig en politisk ledare som Fredrik Reinfeldt. Det är nya tider nu. Då får de leva med en moderat staty.
I Sverige är det annars kutym att föreviga framstående ledare postumt.
– Sverige är fyllt av byster och bronsskulpturer föreställande socialdemokratiska ledare. Det är dags för Sverige inför mångfald även bland statyerna, säger källan inom Moderaterna.
Varför måste statyn vara så stor?
– Han avbildas i proportion till vad han gjort för Sverige.
Smälter ned gamla statyer
Men det är inte bara statyns placering som är kontroversiell. En bronsstaty kostar drygt en miljon att framställa och för att spara på skattebetalarnas pengar har Moderaterna en uppseendeväckande återvinningsplan. Partiet har under flera år inhandlat överblivna statyer som tidigare ägts av arbetarrörelsen. Dessa ska smältas ner för att sedan gjutas om till Fredrik Reinfeldt.
– Det hela är egentligen mycket enkelt. Moderater tar ansvar även för stadens finanser, säger källan.
Konstnären bekräftar att hon fått uppdraget.
– Ja, det stämmer, säger Luur en Dreij.
– Nu vet jag inte hur mycket jag får säga om det här, men det har för mig varit en lång och krävande process. Jag har gjort byster tidigare, men i den här skalan är det väldigt sällsynt att få förmånen att arbeta.
Har statsministern själv godkänt resultatet?
– Han har haft insyn i det här. Så sent som förra veckan fick jag ett mejl från hans stab. Det innehöll en riktigt glad smiley. Då visste jag att jag hade lyckats.
Fotnot: Ja, det här är ett aprilskämt. MVH redaktionen