Läs även: Pensionssytemet slår hårt mot invandrare
– Jag fick en chock. Jag hade ju läst mina pensionsbesked och sett siffrorna, men hade nog ändå inte riktigt insett hur lite pengar det verkligen skulle bli, säger hon.
Vi träffas på ett av Iranska pensionärsföreningens möten i Göteborg. Av föreningens medlemmar är det flera som har svårt att klara sig på sina pensioner.
Afsaneh Hosseini kom till Sverige för 29 år sedan och har jobbat sedan hon kom hit. Först som behandlingsassistent på Migrationsverket och sedan som sjuksköterska efter att hon vidareutbildat sig.
När hon gick i pension från jobbet som distriktssjuksköterska i Göteborg som 67-åring förra året hade hon en lön på strax över 40 000 kronor i månaden. Trots det blev pensionen knaper.
Som pensionär får hon ut 7 500 kronor efter skatt. Till det kommer ett bostadstillägg på drygt 2 000 kronor, men skillnaden från att ha arbetat är enorm.
– Det är många som drabbas för att de inte har varit 40 år i Sverige och inte får garantipension. Det måste ske en förändring så att fler får pensioner som de kan leva på. Jag själv har alltid gjort rätt för mig, aldrig haft socialbidrag och jobbat 200 procent för att försörja mig, säger hon.
Hjälp från barnen
Saber Iranparvar, 82, kom för 27 år sedan och jobbade åtta år innan han blev pensionär. Pensionen tillsammans med andra ersättningar ger honom 9 000 kronor att röra sig med varje månad.
– För oss som är första generationens invandrare blir ekonomin väldigt dålig, säger han.
Samtidigt säger han att det är många som har det värre än han. Många av de äldre kvinnorna har inte arbetar alls utan tagit hand om hemmet, och har inte varit i Sverige så länge att de har rätt till garantipension. Han hoppas att systemet ändras, men till dess är det inte mycket att göra, säger han.
– Man får acceptera att det är så, men det är svårt att få ihop det. I många fall hjälper barnen sina föräldrar. Annars skulle det inte gå, säger han.
Afsaneh Hosseini klarar sig tack vare att hon har ett familjeföretag där hon fortfarande jobbar och tjänar lite extra pengar.
– Tack och lov har jag ett arv efter pappa så får jag och min make, som också är pensionär, det att gå ihop. Men om jag inte kunde jobba så skulle det inte gå, säger hon.